Съвети за готвене в мултикукър

Крокпот, мултикукър, оризоварка или мултиварка са все имена на модните уреди за бавно готвене

крокпот

Те се различават помежду си по броя на програмите и функциите си, но правилата за готвене в тях си приличат. Ето няколко общи съвета и хитринки, за да става яденето в тях по- вкусно.

Според възможностите на уреда винаги предвиждайте достатъчно време за готвене преди часа, в който смятате да се храните. Все пак става дума за бавно готвене. Имайте предвид, че след като времето за приготвяне на храната изтече, уредът сам включва режим на подгряване. Следователно, ако го пуснете да работи много преди часа на вечерята, няма да сбъркате, но ако не му дадете необходимото време, в уречения за вечеря час рискувате семейството или гостите да потропват гладни с лъжици по масата.

Ако изпълнявате рецепта, която не е специално пригодена за уред за бавно готвене, намалявайте количеството на водата – течностите в крокпот и мултикукър не извират, както се случва при традиционното готвене. Не рискувайте да сготвите твърде водниста манджа.

Много ястия се приготвят в една стъпка – слагате всички съставки наведнъж, течностите добавяте накрая и оставяте манджата да се готви бавно, в продължение на часове. Това означава, че много от етапите в обичайните рецепти могат да се прескочат.
При подготовката на месото за готвене в мултикукър най-напред премахнете тлъстините. Ако те са твърде много, запържете или задушете отделно месото, преди да започнете готвенето с уреда. Това ще придаде по-богат и наситен вкус на ястието. Слагайте месото в уреда така, че да е изцяло в съда и да не докосва капака. Съобразявайте количеството на зеленчуците, които ще готвите заедно с месото – съдът трябва винаги да е запълнен поне до половината.

Нарязвайте месото на малки парчета, ако го приготвяте заедно с предварително сварен боб или със ситно нарязани зеленчуци като гъби, лук, патладжан и др.

Замразено месо добавяйте в съда за бавно готвене с поне 250 мл топла вода, за да не се променя рязко температурата. Ако приготвяте рецепти със замразени меса, увеличете времето за готвене.

Мляко, сметана, други млечни продукти често се разпадат при продължително готвене. Когато е възможно, ги добавяйте през последните 15-30 мин. от готвенето. Вместо тях може да сложите различни бульони, които са устойчиви на продължително готвене.

Щом рецептата съдържа ориз, го смесете и разбъркайте с другите съставки. Ако след изтичане на времето не е напълно готов, сипете 1-1,5 ч.ч. вода на 1 чаша сготвен ориз и продължете да готвите още 20-30 мин.

Преди да добавите спагети, макарони, друг вид паста, ги оставете да заврат на котлон. Не ги сварявайте докрай, дръжте ги само колкото леко да омекнат, пише „Всичко за семейството“. Добавяйте ги в уреда за бавно готвене през последните 30 мин. от готвенето.

Преди да сложите боба в мултикукъра, го кипнете на котлона за няколко минути, изхвърлете водата и го изплакнете.

За зеленчуците е добре да се готвят на ниска температура, за да проявят изцяло вкуса си. В уред за бавно готвене те не се разваряват както на котлона. Поставяйте ги близо до дъното и стените на съда и под месото.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар