Човешкото съзнание е сложна, все още неразгадана матрица

Колко живота има човекът, неговата душа един или повече?

човешкото съзнание
Ако са няколко, то какви сме били? Помним ли предишните си животи?

Съвременните изследвания на съзнанието показват, че в психиката на всеки човек има пласт, където са концентрирани различни проблеми и драматични преживявания. В обичайни условия работят защитни механизми, които не им позволяват да се проявят. Но ситуацията се променя, когато скритите емоции се освободят.

На Изток от хилядолетия се практикува метод, позволяващ да се постигат необичайни състояния на съзнанието с помощта на дихателни упражнения т.нар. пранаяма. С негова помощ човек може да се избави от заболявания, да получи нови знания за света и за себе си. Неслучайно думите „дихание”, „душа”, „дух в много езици са с един и същи корен.

Въз основа на многогодишни психотерапевтични опити американският изследовател Станислав Гроф разработва концепция, която принципно променя възгледа за същността на човешкото съзнание. Той поставя под съмнение безспорния на пръв поглед тезис, че мислите са продукт на мозъчната дейност.

Дейността на човешкото съзнание според Гроф може да се сравни с работата на телевизора. Нали никой не мисли, че програмата се създава в самия апарат. Тогава на какво се базира нашето убеждение, че мислите възникват именно в мозъка! Обикновено тази теза се обосновава с това, че увреждания в отделни участъци на кората на главния мозък предизвикват разстройство на съзнателната дейност на човека. Но и повредата в телевизора също се отразява на качеството на изображението. С други думи, зависимостта между работата на мозъка и продуктите на съзнателната дейност на човека все още не решава въпроса за истинския източник на мислите, идеите, представите.

Според Гроф съзнанието е безгранично информационно поле,което по все още неизвестни канали взаимодейства с всички съществуващи органични и неорганични форми на живот. Структурата на човешкото съзнание е необичайно сложна: дълбоко в подсъзнанието има неизследвани нива – т.нар. матрици, които не са отговорни за съхраняване на знания за отдавна отминали исторически епохи, но и съдържат информация за пътищата на развитие на целия Космос.

Гроф твърди, че в резултат на хипнотично въздействие, активизиращо дейността на мускулите, неговите пациенти си спомнят езика и обичаите на отдавна изчезнали култури, до най-малките подробности описват облеклото, архитектурата, начина на живот на хора, починали преди хилядолетия.

Основната цел на изследванията му е да помогне на хората да погледнат на себе си от позицията на вечността, да им разкрие простата истина, че щастието е възможно само чрез разкриване на неизчерпаемите и неизползвани все още сили, скрити в дълбините на нашето подсъзнание.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар