На баба детето: защо при баба и при дядо е най-добре

Бабата и дядото са спокойни и изслушват хлапето, защото освен повече свободно време имат и опит

баба
„След като постои при баба си и дядо си за няколко дни и дори за няколко часа, така се разглезва, че се налага да затягаме дисциплината“, недоволно коментира майката на 5-годишен малчуган. Подобни констатации стават повод за повишено напрежение във връзката между трите поколения. Има ли начин да избегнете конфликтите.

Първо, трябва да си дадете сметка, че помощта на вашите родители е изключително ценна, защото поверявате детето на някого, който искрено го обича. Това гарантира вашето спокойствие, докато сте на работа.

Второ, възрастният човек обикновено разполага с повече време, по-търпелив е и е съвсем естествено внукът да споделя с него свои вълнения, наблюдения, желания. Точно поради тази причина възниква спонтанна близост с баба и дядо. Ако трябва да бъдете честни пред себе си, като се върнете от работа, умът ви често продължава да е зает със служебни дела и слушате разсеяно какво ви говори детето. Или пък сте толкова уморени, че нямате сили да поиграете с него дори за половин час. Какво лошо има да получи специално внимание от своите баба и дядо? Не ревнувайте и не настоявайте да знаете за какво си говорят. Нека имат свои тайни, общи интереси и теми на разговор.

Психолозите смятат за нереалистично да очаквате от бабата и дядото да възпитават внучето така, както вие искате. Харесвате или не техния подход, не би трябвало да сте недоволни и да поставяте пред тях допълнителни изисквания. Все пак вие имате нужда от тяхната помощ, а те могат да дадат онова, което е по техните възможности.

Желателно е да съсредоточите усилията си в морално-нравствената и естетическата област. Когато чуете детето да коментира съсед с остри думи и се досещате, че ги е чуло от баба си, му кажете: „Ти как ще се чувстваш, ако някой те нарича така“. По този начин, без да се конфронтирате с бабата, можете да поправите допуснатите грешки, пише „Всичко за семейството“. В случай че вашата майка или свекърва е създала някакъв ритуал преди лягане или хранене, който ви се струва излишен, не се старайте да го елиминирате.

Рискувате да обтегнете взаимоотношенията, а детето копира модела на общуване между вас и вашите родители.

Вместо да водите битки без кауза, по-добре намерете начин да благодарите на бабата и дядото за полаганите грижи. Оценката на техните усилия ще ги накара да се почувстват удовлетворени.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар