Когато любимият си тръгне като призрак…

Ти лайф за Лекува

Жените и мъжете, които имат ниско самочувствие, са особено засегнати от призрачното изоставяне

раздяла
Те и без това не вярват в себе си, а сега решават, че са абсолютно незначими, щом бившата им половинка е преценила, че дори не си струва да скъса с тях като хората.

„Социалното отхвърляне активира в мозъка същите вериги като тези за физическата болка“, обяснява психоложката Джанис Уилхоуър. Оттам идва усещането, че ви се къса сърцето, че са ви изтръгнали душата и че ви се подкосяват краката от мъка. Организмът реагира, като произвежда естествени успокояващи вещества. Само че колкото по-често сте били призрачно изоставяни, толкова по-малко са те. Иначе казано, всяка следваща болка е по-силна от предишната.

Тъй като оцеляването на отделния индивид зависи от начина, по който той се поставя в обществото, през вековете човешкият мозък си е изработил система за социален мониторинг. Той събира информация, която му позволява да анализира обстановката, вербалните и невербалните послания на околните, за да прецени как е най-добре да реагира в
определена ситуация. При призрачното изоставяне обаче мъжът или жената не получава никакви сигнали, които да тълкува. Това води до объркване на всичките му/й емоции.

Понеже няма партньор, с когото да влезе в спор, изоставеният обръща цялата си отрицателна енергия към самия себе си. Започва да се пита защо не е предвидил какво ще се случи, как е могъл да го допусне, в какво е сгрешил, как да се предпази от подобен развой на събитията оттук нататък. Няма никаква представа как да постъпи, защото не разбира какво се е случило. Допуска, че е възможно бившият безцеремонно да го е зарязал, но и през главата му минават всякакви мисли – че не е изключено да му се е счупил телефонът, да е твърде зает, да са го приели в болница по спешност. Непрекъснато разглежда всевъзможни сценарии и не може да прецени кой е верният, защото няма за какво да се хване.

Не е толкова страшно, успокоява Джанис Уилхоуър. Понеже при призрачно изоставяне изпитвате душевна болка, която е със същата интензивност като физическата, и тя може да се притъпява с успокоителни. Разбира се, не бива да прекалявате с тях и трябва да ги приемате по лекарско предписание.

Важно е обаче да осъзнаете: фактът, че някой ви е зарязал, без да остави следа, не казва нищо за вашата личност, но пък обяснява всичко за неговата. От тази постъпка става ясно, че сте излизали с човек, неспособен да се изправи лице в лице не само с вашите, но и със собствените си чувства. Той не разбира последиците от действията си или, още по-зле – не се интересува от тях. Чрез постъпката си е изпратил много ясно послание – че няма нужните качества, за да поддържа зряла връзка. За какво тогава ви е такъв човек? Пощадете гордостта си, спрете да страдате за него и продължете напред.

Сигурен начин да се справите е да повишите своето самочувствие. Погрижете се за външността си, намерете си нови занимания, отделяйте повече време на роднините и приятелите си, потопете се в работа. Така мозъкът ви ще се насочи към съвсем различни мисли, благодарение на които лошият спомен няма да изчезне, но болката постепенно ще се притъпи.

Най-важно е да не пренасяте страховете, породени от грозния завършек на тази любовна история, върху следващите си връзки. Всеки човек е различен, така че не поставяйте мъже- те/жените под общ знаменател. В противен случай има опасност в бъдеще дори да не забележите подходящата за вас половинка. По-добре поработете над самите себе си, пише „Всичко за семейството“. Дръжте се приятелски, бъдете честни, правете нещата, които истински харесвате. Който е готов да ви последва, е достоен за вниманието ви. Който ви отбягва, не е за вас.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар