Най-важното, което трябва да знаете за възпитанието на близнаци

Приличат си като две капки вода, но всеки от близнаците има свой характер и поведение, върви по свой път на развитие

bliznaci
Единият може да е амбициозен и по-затворен, а другият – общителен и не много упорит. От най-ранна възраст уважавайте индивидуалността на децата си. Позволете им да имат предпочитания към различни играчки, храни, дрехи.

Избягвайте да ги наричате „близнаците“. Говорете за тях, като използвате имената им. В зависимост от интересите на всеки купувайте различни книжки и играчки. За рождения им ден ги зарадвайте с отделни подаръци, а защо не и с две торти. За да не подхранвате конкуренцията между тях, не ги сравнявайте.

От съществено значение е още от кърмаческа възраст да помогнете на всеки от близнаците да преодолее съперничеството със своя брат или сестра. Погрешно е да се мисли, че са малки и не разбират. Дори бебе на няколко месеца може да почувства ревност. Ако в толкова ранен етап детето изпита отрицателни емоции, по-късно то може да изгради недоверие и враждебност към света. Специалистите съветват майката равномерно да разпределя грижите и вниманието си.

Целта обаче не е да се отнася еднакво към всяко дете, а да го третира като отделна и цялостна личност. Само така близнаците ще могат да развият своите индивидуални характеристики.

Хранете лично всяко дете поне веднъж дневно. През това време го гледайте дълго в очите и го допирайте до кожата си винаги, когато е възможно. Докато преобличате бебето, може да му пеете, да го закачате и да се усмихвате.

В най-ранно детство близнаците са силно привързани един към друг и трудно понасят разделите. Много е важно постепенно и без натиск да приучавате всеки да остава за известно без своя брат или сестра. Например може понякога да ги извеждате на отделни разходки или
пък единият близнак да остава за ден-два на гости при баба и дядо. Ако ходят на детска градина и вече са привикнали с условията, бихте могли да ги прехвърлите в различни групи. Преценете дали са готови, в никакъв случай не правете това при риск от емоционална и психологическа травма. В училище също е желателно да бъдат в различни паралелки. Така ще предотвратите сравнението между тях от страна на съученици и преподаватели. Плюс това ще насърчите проявите на самостоятелност и индивидуалност, ще съдействате за изграждане на личното аз на всяко от децата.

Ако някое от тях е по-палаво и по-често му се карате, от време на време му признавайте, че понякога ви нервира, но това не пречи на чувствата ви и го обичате с цялото си сърце. По този начин ще го подтикнете и то да говори за своите чувства, пише „Всичко за семейството“. Може би има спотаен яд или враждебност към другия близнак. Ако сте искрени, детето ще ви разбере и ще ви се довери.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар