Запознайте се с билката, която ще ви помогне при проблеми със стомаха – ангелика (рецепти)

Наричат я още лечебна пищялка и от векове се използва за пречистване на кръвта, при отравяния, грип, инфекциозни заболявания. От корените й се добива много ценно етерично масло.

Билката ангелика или лечебна пищялка

Билката ангелика или лечебна пищялка

Успокоява стомаха

Благодарение на кумарините – вещества, които се съдържат в етеричното масло от ангелика, билката оказва въздействие на гладката мускулатура на червата. Тя способства за намаляване на подуването и образуването на газове, успокоява спазмите. Добре е да се приема след хранене.

Можете да си направите отвара от ангелика – 2 ч.л. нарязани корени се оставят да врят 1 минута на тих огън в 1 чаена чаша вода.

След това съдът се отстранява от котлона, покрива се и билката престоява така 15 минути. Пие се по-скоро вечер при единична стомашна криза или като лечение на функционални чревни смущения в рамките на 2-3 месеца. Използвайте също течния екстракт от ангелика – по 15-20 капки три пъти дневно.


Регулира работата на червата

Ангеликата е сред билките, чието етерично масло има умерен противоинфекциозен ефект. На него се дължи способността на билката да променя и регулира чревната флора, в която има и вредни бактерии, причиняващи гастроентерит и хронични стомашни болки.

При подобни проблеми отново можете да използвате отварата от ангелика, както и течния екстракт – по 15-20 капки два-три пъти дневно в продължение на 2 седмици. Още по-добър ефект ще постигнете, ако комбинирате ангеликата с корен от слез. Слезът благоприятства развитието на полезни чревни бактерии и е богат на противовъзпалителни съставки, които успокояват стомашните спазми. Можете дa използвате отвара от слез – 2 ч.л. нарязани корени за 1 чаена чаша вода. Приготвя се по същия начин като отварата от ангелика. Редувайте ги или ги смесвайте.

Стимулира апетита

Ангеликата стимулира работата на жлъчката и отделянето на жлъчен сок, което от своя страна води до по-усилена стомашна секреция. Подходяща е за подобряване на апетита при хора, които се възстановяват от болест.

Пийте отвара или приемайте по 15-20 капки течен екстракт всеки ден преди хранене. Продължете така до нормализиране на апетита. Към отварата или течния екстракт можете да добавите и 2 капки ароматно масло от лайка в случай, че липсата на апетит се съпровожда от гастрит или рефлукс.

Любопитно

  • От стъблото на ангеликата се прави музикален инструмент, подобен на флейта.
  • Скандинавските народи използват ангеликата като овкусител на храната. Норвежците я използват например при приготвяне на хляб.
  • В древността са смятали, че всички части на растението ангелика са ефикасни срещу магьосничество.

Внимателна употреба!

Някои от съставките на ангеликата са фоточувствителни. Затова билката не бива да се приема преди излагане на слънце. Не е подходяща също за бременни и кърмещи жени.

Да не се използва в комбинация с билки и медикаменти, които притежават спазмолитични и хормоноподобни действия.

Превишеният прием на билката може да се отрази негативно на сърдечната честота и кръвното налягане, както и да повиши нивото на захар в кръвта – ангеликата е противопоказна за хора със склонност към развитие на диабет.

Свежият корен на ангеликата не е за консумация, защото е отровен. Използват се само сушени корени.

Източник: Здравен журнал

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар