Как се възпитава любов към книгите и четенето?

В последния учебен ден учениците са получили списък с препоръчителна литература, която да прочетат през лятото

дете четене

Посочените заглавия са препоръчителни, а не задължителни. Идеята е в първите училищни години да се развие умението и желанието за четене, а то става само чрез разкази, приказки и романи, които са интересни за детето. Така че ако то си хареса книга, която е извън списъка, уважете неговия избор, без да му натрапвате на всяка цена препоръчителната литература. Дори вниманието му да е привлечено от заглавие, което е подходящо за по-ранна възраст или според вас няма художествени качества, не издърпвайте книжката от ръцете му с думите: „Това е бебешко“ или „Първо прочети книгите от списъка“. Важно е детето да получава удоволствие от четенето. Колкото до училищния списък, след пети клас става по-значимо учениците да се запознаят с посочените произведения. А дотогава детето трябва да е натрупало читателски опит и да е развило интерес към книгите.

В старанието да запалят своя син или дъщеря по четенето родителите често допускат грешки. Например определят брой прочетени страници за деня или време, прекарано над книгата. Това е най-лесният начин да отблъснете детето, твърдят психолозите. Още повече, ако направите изказване от рода: „Докато не си дочетеш главата, няма да излезеш
да играеш навън“. По този начин директно противопоставяте двете занимания, като превръщате четенето в задължение и досада.

Друга подобна конфронтация е между книгата и компютъра. Едно изследване сочи, че популярната игра Майнкрафт е насърчила много деца да четат, тъй като, за да имат по-добри постижения във виртуалния свят, трябва да се запознаят с допълнителни инструкции. Затова специалистите съветват: използвайте всяка възможност да покажете колко полезно е четенето.

Отбележете, че книгите продължават да имат значимо място в днешния технологичен свят. Ако детето предпочита да ползва електронен четец или таблет, не се противете. Важното е да чете.

Не е желателно да се фокусирате прекалено върху тази тема. Родители, които особено държат да отгледат четящо дете, са склонни да му подаряват предимно книги, често съзнателно отварят дума за различни произведения, разказват за любимите романи от тяхното детство. Така може лесно да минете границата на положителното въздействие и да постигнете обратен ефект.
Вместо да прилагате различни тактики, по-до- бре заложете на личния пример. „В психологията моделът на родителското поведение се смята за най- решаващия фактор на влияние върху детето – посочва Петер Май от Националния институт за подготовка на учители и училищно развитие в Хамбург. – Когато родителите вземат в ръка книга или списание и сядат да четат, те показват, че четенето е важно за тях и провокират детското любопитство.“ Според Май няма нищо по-хубаво от това малките и големите в семейството да разглеждат заедно книги и да посещават книжарници.

Разлистването на страниците и четенето на глас са „приятни форми на взаимодействие, които показват на детето, че книгите са важни, защото доставят радост и забавление на тях и родителите, а също на братя и сестри, баби и дядовци“.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар