Научете бъдещия студент на самостоятелност

Наесен синът или дъщеря ви ще бъде студент/ка

студент
Чудесно е, че ще продължи образованието си към по-висока степен. Онова, което обаче ви притеснява, е, че е възможно да не е подготвен/а за живота далеч от вас, в друг град или държава. Имате още известно време, през което да помогнете на младия човек да добие по-голяма самостоятелност.

Като начало го научете на домакински умения. Няма как да се справи, ако не знае да пуска пералнята, не притежава елементарни кулинарни познания и не е свикнал да чисти поне от време на време. Не му пестете задълженията под предлог, че скоро „горкото дете и без това ще трябва да се оправя само“, пише „Всичко за семейството“.

Шетането и готвенето не са наказание, а част от всекидневието. Така че отсега ги разпределете равномерно.

Когато попълвате документи за бъдещото следване на тийнейджъра, го правете заедно, след това двамата ги носете в съответните инстанции. Така юношата ще се научи сам да преодолява бюрократичните стъпки, които няма да са никак малко през предстоящите години от следването му.

Организираността е много важно качество за самостоятелния живот. Затова е добре още от лятото младежът да започне да си записва в тефтер предстоящите задължения, да пристига навреме за срещите си, да спазва своите обещания.

Покажете му как да управлява личния си бюджет. Достатъчно е да изчисли колко ще бъде наемът му, колко – режийните, колко му е нужно за храна, дрехи и забавления. Успелите бизнесмени съветват да се отделя по 10% от всеки приход, независимо от размера му, за икономии, които да послужат „за черни дни“ или за някоя по-значима покупка.

Нормално е в началото на следването студентът да се съсредоточи върху ученето и адаптацията към новата среда. От втората година обаче би могъл да започне почасова работа. Нищо не пречи да изкарва пари и през лятната ваканция. Нека отсега да помисли какво планира да работи в новия град. Това ще му помогне по-бързо да съзрее, защото една от основните разлики между възрастните хора и тийнейджърите е именно фактът, че едните се издържат сами.

Време е младежът да разбере, че университетът не е училище. Вече не е ваше задължение да следите дали си пише домашните, ходи ли на лекции и подготвя ли се за изпити. Щом е решил да следва определена специалност, нека да го прави с цялото старание и отговорност, на които е способен. Оттук нататък предстои да се бори за собственото си бъдеще, не за вашето одобрение.

Важно е също да подготвите младия човек за провали и разочарования. Възможно е следването да се окаже много трудно, да не се разбира с някой преподавател, да попадне на съквартирант, който в края на месеца отказва да поеме своята част от наема. Кажете му, че винаги би могъл да ви се обади за съвети. Но нека знае, че ще трябва съвсем сам да се измъква от заплетените ситуации, защото няма да бъдете до него.

Същото се отнася до личните му отношения. Не е изключено, когато се озове далече от погледа ви, младежът да се изкуши от лоша компания или нездравословна любовна връзка. Колкото по-бързо се научи да преценява хората, толкова по-добре. Затова отсега насърчавайте срещите му с връстници, не го задържайте у дома.

Няма обаче смисъл да повтаряте като латерна, че първо трябва да се дипломира и да си намери стабилна работа и чак след това да създава семейство. Всеки има съдба и ако детето ви срещне любовта на живота си още в първи курс, няма смисъл да я изпуска.

Приемете, че оттук нататък при всички положения ще бъдете на второ място в живота му, защото вече е възрастен човек със собствени стремежи.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар