Защо тийнейджърите обичат да лъжат?

Тийнейджърите по принцип обичат да лъжат

лъжа
През дългата лятна ваканция голяма част от тях докарва това умение до невероятни висини. Причината е, че търсят хиляда и една причини да се прибират възможно най-късно, да опитват цигари и алкохол или да излизат с компании, които не бихте одобрили.

Майките и бащите обаче са хора с опит, които отлично познават децата си. Затова повечето тийнейджърски лъжи не са чак толкова трудни за разкриване. Но не бързайте да крещите, заплашвате и обвинявате. В противен случай юношата ще се затвори в черупката си.

Печелившият подход е да обсъдите не конкретната лъжа, а ценностната система на младежа. Кажете му, че сте свикнали да му вярвате, защото е доказал, че е зрял и отговорен. Затова сте склонни да му давате все повече права и отговорности. Напоследък обаче имате чувството, че едностранно нарушава отношенията ви на доверие. Това ще го накара да се замисли върху поведението си. Достатъчно голям е, за да осъзнае, че на кантара е поставена мечтаната му свобода.

Кажете на тийна, че този път ще му простите, ако признае прегрешението си. Внимавайте обаче как реагирате на думите му. Не си позволявайте да го съдите или да го отрупвате със съвети. Достатъчно е, че е намерил сили да ви се довери. И без това сам знае, че е виновен. Нали точно затова ви е излъгал.

Имайте предвид, че тийнейджърите нямат вярна преценка за възрастните хора. Част от тях са убедени, че ще наранят чувствата ви, ако ви кажат с какво наистина са се занимавали през деня. Предпочитат да подхвърлят някоя опашата лъжа, за която знаят, че ще ви зарадва.

Със сигурност предпочитате да чуете, че юношата е чел книга, а не че тайничко е скочил с бънджи, нали? За да избегнете обаче лъжите, трябва да покажете, че сте отворени за всякакви разговори, включително на теми, които ви притесняват. Щом е скочил с бънджи, нека сподели защо го е направил, какво му е харесало в преживяването, смята ли да го повтори. Когато нещо е разрешено, то спира да привлича като магнит.

Доколкото е възможно, помолете сина или дъщеря си да поправи последиците от своята лъжа. Може например да се извини или да ремонтира предмета, който тайничко е счупил и скрил от вас.

В никакъв случай не поставяйте капан на тийнейджъра, като го накарате да признае прегрешението си с обещанието, че няма да го наказвате, а след това не удържите на обещанието. Това е най-сигурният начин оттук нататък да чувате само лъжи.

Недейте и да му лепвате етикета „лъжец“. Фактът, че не казва истината през пубертета, не означава, че няма да стане честен човек, когато съзрее. Обърнете внимание и на собственото си поведение. Няма проблем, ако от време на време казвате по някоя благородна лъжа, пише „Всичко за семейството“. Избягвайте обаче систематичното произнасяне на неистини, в противен случай тийнът няма да спре да ви имитира.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар