Ако сте от хората, които непрекъснато купуват ненужни неща, това четиво е за вас!

Ти лайф за Лекува

Шопингът е типично женско развлечение, при което много често харчим пари на вятъра. Спонтанно купуваме нещо, което въобще не сме търсили, нямаме нужда от него в момента, дори не сме мечтали да притежаваме.

Пазарувате ненужни неща

Пазарувате ненужни неща

И ето: в гардероба имаме скъпа екстравагантна рокля, която няма кога и къде да облечем, в тоалетната чантичка  спирала за по-гъсти и дълги мигли, но тя е петата от този тип, в кухненския бюфет –  поредната кутия курабийки, които никой вкъщи не яде… Е, да, но всички тези покупки са били в „акция“, на разпродажба или на промоционални цени!

За да не се стигне до финансова криза в семейния бюджет (ако сметнете колко пари сте похарчили за покупки „на сметка“, ще се изненадате много неприятно), опитайте се да следвате тези лесни и изпитани във всекидневието житейски тактики.


Струва си да се „сприятелите“ с малък бележник и химикалка. Тези „оръжия“ срещу ненужните разходи са ви необходими не само за съставяне на списък за покупки всеки ден, но и за отбелязване на сумите, които сте похарчили. Скучно ли ви се струва? Възможно е, но така ще видите с очите си „черно на бяло“ как изтичат през пръстите ви изкараните с пот на челото пари, а няма само да се чудите „къде отиде заплатата ми“. Записаните резултати от тази антишопинг терапия може да ви докарат такъв шок, че да ви се отще да обикаляте по мага­зините дори само за да разглеждате какво предлагат на изгодни цени, без да харчите пари наляво и надясно.

Пазарувайте всекидневните неща с предварително изготвения списък за покупки в ръка. Щом ви се прииска нещо да вземете, погледнете в бележника дали е включено. Преценете, преди да го добавите в кошницата. Още по-добре е да излизате с определена сума, която стига само за необходимите покупки, как то и да си „забравяте“ кредитната и дебитната карта вкъщи. При плащане с банкова карта, а не в брой, ви се струва, че купувате нещо без пари, както и в онлайн магазините, което носи големи рискове за солидни непланирани разходи.

Ходете на пазар за хранителни стоки само когато сте сити, защото очите на глада са много лакоми. Отделете време да се нахраните спокойно, за предпочитане с топло ястие, преди да отидете в супермаркета. Така ще избегнете две злини – няма да харчите пари за нездравословни кулинарни изкушения в многобройните кафенета и щандове за бързо хранене по пътя си, защото сте гладни и не можете да им устоите, нито пък ще се презапасите с продукти, които после ще се наложи да изхвърляте поради изтекъл срок на годност.

При покупка на други вещи освен хранителни стоки, предварително направете „оглед на обекта“ у дома – подредете гардероба, шкафа, банята, нека всичко да е систематизирано тематично. И ако се окаже, че нещо ви липсва – дали е малка черна рокля, червени обувки, шампоан за обем на косата, или ортопедичен матрак, може да прецените дали наистина трябва да го купите.

В случай че сте „болни“ на тема постоянно обновяване на гардероба по последен писък на модата, може да ви помогне следната рецепта: нека съотношението на дрехите и обувките ви да е 70:30, където по-голямата част се пада на всекидневните, а по-малката – на официалните облекла и аксесоари. Така няма да стоите пред препълнения гардероб всяка сутрин и да повтаряте отчаяно „няма какво да облека“.

Опознайте себе си по-добре. Когато вече сте формирали личността си, т.е. имате реална представа за собствения си стил на обличане, начин на живот, режим на хранене, автоматично отмира стремежът да купувате вещи, храни, облекла, козметика само защото са на изгодни цени. „А за какво са ми?“ Това е въпросът, на който зрялата личност, наясно със себе си, може да си отговори точно и да се предпази от излишни разходи и трупане на материални „находки“.

Пазарувайте, когато сте в добро разположение на духа. Едва ли една спонтанна покупка ще подобри настроението ви задълго, дори моментната цел да е била точно тази – да ви разсее от мрачни мисли и да ви зарадва. Отворите ли шкафа вкъщи да я приберете, отново ще въздъхнете тъжно – още една ненужна вещ и безсмислено похарчени пари.

Харесате ли нещо – спрете се и помислете, не го купувайте веднага. Продавачите гледат как да ви измъкнат парите от джоба по всякакви начини. В ход се пускат безбройни рекламни призиви, акции, намаления, тактиката на щастливия час, когато в определено време се продават две на цената на едно, и т.н. Отдалечете се, направете пауза, за да си отдъхнете от целия този порой от „изгодни“ условия и да охладите ентусиазма си, дори отложете решението за следващия ден. Ако и тогава покупката ви се стори желана, върнете се и я вземете.

„За какво?“ и „С какво?“ – това са двата ключови въпроса, които си струва да си задавате, когато преценявате дали да купите дадена стока. Ако може да ви влезе в употреба тук и сега, отидете с нея на касата. Иначе каква сметка има да купувате нещо, което ще трябва да „отлежи“, докато ви стане, или докато му намерите място, или за след ремонта и т.н.

Ходете по магазините с верен приятел, който да е искрен критик при избора ви – така ще сте сигурни, че може да ви спаси от неподходяща или ненужна.

Не оставяйте покупката на подаръци за последната минута. Поводите обикновено се знаят предварително, затова направете списък с идеи за подаръци на членовете на семейството, приятели, роднини. Така, когато ви попадне нещо подходящо, още по-добре и прилична цена, може да го купите отдалеч и да сте готови за празника.

Източник: Журнал за жената

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар