Отпуска с тийнейджър – как да я направите поносима

Цяла година сте чакали лятната отпуска

tijnejdzharite
Само че ако ще я споделяте с тийнейджър, има опасност вместо в почивка тя да се превърне в тягостно преживяване и за двама ви.

„Когато тръгнем нанякъде, 15-годишният ми син мрънка или преди, или по време, или в края на пътуването. Най-често го прави и в трите случая“, споделя напрегнат баща. „На море е тъпо, на планина е пълна скука, посещенията на забележителности са отврат“, цитира 17-годишната си дъщеря ядосана майка. Има начин да прекарате ваканцията, ако не щастливо, то поне поносимо, съветва френският психолог Гзавие Помро.

Вместо да решавате, че сте най-неприятният човек на света и затова детето ви не желае да почива с вас, разберете каква е истинската причина за държанието му. „Тийнейджърите и родителите имат различни очаквания от ваканцията. Възрастните искат да се насладят на близостта с децата си и да споделят възможно най-много мигове с тях. Младите държат най- вече на приятелите си и когато са далеч от тях, те им липсват. Все имат чувството, че пропускат нещо важно. Затова нервничат и с нетърпение очакват края на почивката“, обяснява специалистът.

Какво да направите? „Отпуснете юздата“, категоричен е Гзавие Помро. Лятната ваканция е моментът да освободите тийна от всякакви ангажименти. Сега той няма нищо за учене, почти не е от значение в колко часа се прибира, може да разшири социалните си контакти. Колкото по- голяма свобода му давате, толкова по-рядко ще ви лъже, ще се държи предизвикателно и ще прави опасни експерименти със самия себе си.

Тийнейджърската психика е устроена така, че той иска едновременно да бъде свободен, но и се страхува да остане далеч от вашата обич и опека. Затова по време на почивката го наглеждайте, без да го карате постоянно да ви следва. Щом се храни редовно, спи по няколко часа на нощ и се прибира в адекватно състояние, значи всичко е наред.

Ще спечелите, ако постоянно поддържате диалога и сте готови на компромиси. В случай например че сте в чужбина и искате да разглеждате забележителности, а тийнът копнее да отиде на дискотека, сключете договор. През деня обикаляйте заедно паметници и музеи, а вечерта идете на заведение. Децибелите ви идват в повече? Тогава може да се споразумеете за друго – през ваканцията да се отдадете на културен туризъм, но щом се върнете у дома, да не ограничавате излизанията на тийна с приятели.

Добра идея е да заминете на почивка с няколко приятелски семейства с деца на същата възраст. Така и вие, и юношата ще си имате социални кръгове. Хем ще сте заедно, хем няма да си досаждате и всеки ще се забавлява със своята компания.

Психологът предлага авангарден вариант за прекарване на ваканцията – да размените децата си с близки или приятели. „Юношите не слушат родители си. Но безпроблемно изпълняват същите нареждания, ако им ги дават други възрастни хора“, обяснява той. Затова може да направите необичайно предложение на семейство с дете на същата възраст като вашето. Голяма е вероятността да прекарате чудесно и да спечелите нов приятел.

Много важно е, когато оставате очи в очи с тийнейджъра по време на почивката, да не подхващате темата за училището, особено ако не се справя добре. Той и без това си знае, че от септември ще трябва да полага повечко усилия. Осигурите ли му мечтаната свобода, дори ще си го постави за цел, защото ще го сметне за своеобразна отплата за вашето добро отношение.

Постарайте се дори след като започне учебната година да не отнемате на тийнейджъра привилегиите, които си е извоювал през ваканцията. Ще трябва да се договорите да отделя време за учене и да се прибира по-рано през седмицата. Но не бива да ограничавате срещите му с приятели и излизанията в петък вечер, пише „Всичко за семейството“. Иначе отново ще се окажете на нож и усилията ви ще са били напразни.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар