Как се готвят патладжани? Всичко, което трябва да знаете!

Патладжаните се запазват цели най-добре, ако се наредят на един ред в щайги и се оставят на хладно в проветриво помещение

Още по-добре е, ако всеки се увие в хартия.

За да отстраните горчивия им вкус, ги нарежете на ивици или на шайби. След това ги поставете в купа с малко студена вода, в която предварително сте сложили щипка-две морска сол и сока от половин лимон. Изчакайте десетина минути, след което пригответе патладжаните по желания начин.


патладжанипатладжани, как се готвят патладжани

Може само да ги посолите леко и да ги напръскате с лимонов сок или винен оцет. По този начин при пържене те не се свиват. Добре е преди готвенето да изстискате нарязаните и посолени патладжани, а ако се боите, че ще ги деформирате, добре подсушете резените от отделилия се сок с кърпа или кухненска хартия.

Класика е патладжаните да се пекат върху чугунен котлон, но след това се налага основно да чистите котлона. За да не губите време в излишно търкане, постелете парче фолио върху котлона и сложете патладжана върху него.

Ако имате стъклокерамичен готварски плот, върху него не е добре да печете патладжани. В такъв случай ги пъхнете във фурната. Сложете ги в умерено загрята фурна, в тава, застлана с фолио, или върху решетката, също покрита с голямо парче фолио. Щом патладжанът омекне, го извадете от фурната – опечен е.

Патладжанът може да се пече и в микровълнова фурна. Отрежете горната част с дръжката. Набодете го дълбоко на няколко места по дължина с нож.

Поставете го в съд без метални елементи. Микровълновата включете на пълна мощност. Времето за изпичане на патладжана зависи от размера му и от мощността на фурната.

След като патладжанът поомекне в микровълновата, се изважда, разрязва се на две по дължина и половинките се обръщат с разреза надолу в чиния, за да изтече цялата горчива течност. Докато патладжанът се пече в микровълновата фурна, се отделя много пара и кондензираните капки се стичат по вратичката. Затова под вратичката сложете кърпа или домакинска хартия, която да попива водата.

Патладжанът се нарязва по дължина на дебели резени, напръсква се обилно със зехтин и може да се пече върху загрята скара. Опечените парчета се нареждат в тава, поръсват се с балсамов оцет и пресен риган или босилек. По желание може да ги наръсите с настърган парме- зан или кашкавал и да ги запечете допълнително на фурна до разтопяване на сиренето.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар