Летният лагер дава увереност на хлапето

През лятната ваканция планински и морски лагери в цялата страна предлагат отдих и приключения на момичета и момчета в ученическа възраст

летен лагер
За разлика от 14-дневните смени, каквито се организираха в близкото минало, днешните са 3-4 до 7 дни. Според психолозите е рисковано да откъсвате от дома детето за 10 дни, ако преди това никога не се е разделяло с родителите.

Около 8-годишна възраст може да го пробвате да замине само на лагер. Преди това изпратете детето за 1-2 дни с близки, за да свикне, а и вие да се уверите, че може да издържи без вас. Не се притеснявайте – в днешно време има големи възможности за контрол и комуникация чрез мобилен телефон и интернет.

Защо да го запишете на лагер? Според психолозите организираният летен отдих помага на детето да стане по-уверено в собствените си възможности. Той предоставя условия момичетата и момчетата да се движат на открито, да спортуват, да подобрят физическите си умения, да повишат тонуса си. Лагерът може да насочи техните интереси към нов вид спорт, да е поле за изява на творческо мислене и катализатор за развитие на таланти. Една от положителните му страни е, че освобождава от конкуренцията в учебния процес. Когато страхът от провала е туширан, детето има по-голям шанс да постигне добри резултати, психически е по-устойчиво в преодоляването на евентуални неуспехи и е далеч по-смело да опита отново.

Прекарвайки часове наред сред природата, хлапетата си вземат почивка от компютъра, телевизията и телефона. Те получават възможността да комуникират в реално време с „реални“ хора. Всичко това стимулира воденето на здравословен начин на живот. Далеч от дома и училището, където ги няма родителската грижа и учителския надзор, децата са провокирани да вземат решения за себе си. Тази глътка самостоятелност им помага да се адаптират бързо и лесно във всеки следващ случай, когато са извън семейството. В компанията на свои връстници момичетата и момчетата развиват социални умения, у тях се изгражда усет за екипност и сплотеност.

Покрай близкото съжителство с хора извън семейството те се научават да общуват не принудено, да проявяват уважение и да изграждат стабилни емоционални връзки. Преди да изпратите детето на лагер, е добре да го подготвите психически.

Покажете му на картата мястото, за което ще замине. Обяснете му колко дълго ще пътува и колко дни ще остане там. Опишете му пейзажа и климата на местността. По този начин то предварително ще визуализира това, което му предстои да види.

Заедно пригответе багажа. Не забравяйте да сложите шапка за слънце, лосион с висок UV фактор, репелент против насекоми. Не претоварвайте чантата с много неща, но ако детето иска да сложи любима играчка или талисман, не отказвайте. Обяснете, че джобните пари, които му давате, трябва да разпредели така, че да му стигнат до края на лагера.

Преди заминаване кажете на детето, че ще бъде в сигурните ръце на отговорни възрастни хора, на които самите вие имате доверие, пише „Всичко за семейството“. Предупредете го, че ако нещо лошо се случи с него или с друго дете, трябва веднага да съобщи на ръководителите. Не издавайте тревога и притеснение, за да не го “ заразите“.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Recent Posts

Добавете коментар