Паниран сладолед – лакомство не само за лятото

Студен сладолед в гореща обвивка от хрупкаво тесто е приятно изкушение за небцето не само в жегите

paniran-sladoled
Специалитетът е пристигнал у нас от Китай, където навремето го научили наши елитни готвачи и още през 80-те години на миналия век го предлагали в по-лъскавите ресторанти на отбрана клиентела. Всъщност рецептата не ги е изненадала, защото доста прилича на традиционното за българската кухня панирано кисело мляко.

ГОЛЯМ БАНЕР ЗА ПО КРАСИВИ

Има различни версии за произхода на десерта. Според някои източници той бил сервиран за първи път на световното изложение в Чикаго през 1893 г. Според други рецептата е на филаделфийска компания, която я публикува година по-късно. Трети уверяват, че лакомството се е появило чак през 60-те години на 20 в. в японските темпура ресторанти в САЩ. Четвърти го свързват с мексиканската кухня.

Контрастният горещо-студен десерт съществува под различни форми в много страни по света. Общото във всички рецепти е топката сладолед, охладена доста под нормалната й температура на съхранение, после изпържена или в тесто, подобно на това за понички, или в класическа панировка от галета, счукани бисквити, корнфлейкс, ядки. При приготвянето се изисква бързина, за да не се разтопи ледената сърцевина, но изпълнението на рецептата не е трудно, стига да се спазват указанията.

Китайците взимат сладолед, опакован като салам – той лесно се нарязва на еднакви дебели шайби. Резените потапят първо в кокосови стърготини, после в разбито яйце и накрая в галета. След охлаждане ги изпържват на порции за по 20 сек. от всяка страна. Японците пържат с панировка темпура, приготвена от добре разбити брашно, малко сода за хляб, яйце и ледена вода. Самата панировка се поддържа ледена, като стои в съд, потопен в по-голям, пълен с лед. Топките сладолед се потапят в сместа и веднага се пускат в горещото олио.

Щом коричката стане златиста, се вадят от тигана и се отцеждат за няколко секунди върху решетка, покрита с кухненска хартия. След това се поднасят върху вафлена кора. Мексиканците предпочитат да пържат в подсладена панировка от счукани корнфлейкс и ядки, подправена с канела на прах.

Може да заимствате идеи от различни рецепти, като ползвате за панировка галета, кокос, царевичен корнфлейкс, бисквити, крекери, оризон, ядки. Във всички случаи ще са ви нужни и готов сладолед по избор, брашно, яйца и олио, в което преди пърженето е добре да сложете щипка сол, за да не пръска. За приготвяне на десерта ще ви трябват хартия за печене, 2 тави, 3 купички за панировката. Добре е да имате лъжица за сладолед, за да оформите по-лесно топките. За да украсите накрая десерта, може да ползвате карамелен или шоколадов сироп.

Продукти: 1 кг сладолед по избор, 250 г счукан корнфлейкс, 1/2 ч.ч. брашно, олио за пържене, 2 яйца.

Приготвяне в 5 стъпки:

1. Застелете две тави с хартия за печене и ги сложете във фризера, за да се изстудят добре.

2. От сладоледа оформете еднакви топки и ги подредете в изстудените тави. Върнете тавите във фризера за 1-2 часа, за да замразите добре топките.

3. Пригответе си три съдини за панировката. В едната сложете брашното, в другата – разбитите яйца, в третата – счукания корнфлейкс. Подредете ги така, че да ви е удобно бързо и последователно да потапяте в тях топките сладолед.

4. Извадете тавите от фризера. Всяка топка потапяйте първо в брашно, после в разбитото яйце, накрая в корнфлейкса и я връщайте в тавата. Тавите отново сложете във фризера за час-два.

5. Най-добре пържете с кошничка в по-дълбок съд. Мазнината загрейте до 190-200 градуса, без да я чакате да задими. Пържете в нея по 2 топки едновременно, не повече. Щом коричката добие златист цвят, вадете топките и бързо ги поднасяйте.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Recent Posts

Добавете коментар