Паниран сладолед – лакомство не само за лятото

Студен сладолед в гореща обвивка от хрупкаво тесто е приятно изкушение за небцето не само в жегите

paniran-sladoled
Специалитетът е пристигнал у нас от Китай, където навремето го научили наши елитни готвачи и още през 80-те години на миналия век го предлагали в по-лъскавите ресторанти на отбрана клиентела. Всъщност рецептата не ги е изненадала, защото доста прилича на традиционното за българската кухня панирано кисело мляко.

Има различни версии за произхода на десерта. Според някои източници той бил сервиран за първи път на световното изложение в Чикаго през 1893 г. Според други рецептата е на филаделфийска компания, която я публикува година по-късно. Трети уверяват, че лакомството се е появило чак през 60-те години на 20 в. в японските темпура ресторанти в САЩ. Четвърти го свързват с мексиканската кухня.

Контрастният горещо-студен десерт съществува под различни форми в много страни по света. Общото във всички рецепти е топката сладолед, охладена доста под нормалната й температура на съхранение, после изпържена или в тесто, подобно на това за понички, или в класическа панировка от галета, счукани бисквити, корнфлейкс, ядки. При приготвянето се изисква бързина, за да не се разтопи ледената сърцевина, но изпълнението на рецептата не е трудно, стига да се спазват указанията.

Китайците взимат сладолед, опакован като салам – той лесно се нарязва на еднакви дебели шайби. Резените потапят първо в кокосови стърготини, после в разбито яйце и накрая в галета. След охлаждане ги изпържват на порции за по 20 сек. от всяка страна. Японците пържат с панировка темпура, приготвена от добре разбити брашно, малко сода за хляб, яйце и ледена вода. Самата панировка се поддържа ледена, като стои в съд, потопен в по-голям, пълен с лед. Топките сладолед се потапят в сместа и веднага се пускат в горещото олио.

Щом коричката стане златиста, се вадят от тигана и се отцеждат за няколко секунди върху решетка, покрита с кухненска хартия. След това се поднасят върху вафлена кора. Мексиканците предпочитат да пържат в подсладена панировка от счукани корнфлейкс и ядки, подправена с канела на прах.

Може да заимствате идеи от различни рецепти, като ползвате за панировка галета, кокос, царевичен корнфлейкс, бисквити, крекери, оризон, ядки. Във всички случаи ще са ви нужни и готов сладолед по избор, брашно, яйца и олио, в което преди пърженето е добре да сложете щипка сол, за да не пръска. За приготвяне на десерта ще ви трябват хартия за печене, 2 тави, 3 купички за панировката. Добре е да имате лъжица за сладолед, за да оформите по-лесно топките. За да украсите накрая десерта, може да ползвате карамелен или шоколадов сироп.

Продукти: 1 кг сладолед по избор, 250 г счукан корнфлейкс, 1/2 ч.ч. брашно, олио за пържене, 2 яйца.

Приготвяне в 5 стъпки:

1. Застелете две тави с хартия за печене и ги сложете във фризера, за да се изстудят добре.

2. От сладоледа оформете еднакви топки и ги подредете в изстудените тави. Върнете тавите във фризера за 1-2 часа, за да замразите добре топките.

3. Пригответе си три съдини за панировката. В едната сложете брашното, в другата – разбитите яйца, в третата – счукания корнфлейкс. Подредете ги така, че да ви е удобно бързо и последователно да потапяте в тях топките сладолед.

4. Извадете тавите от фризера. Всяка топка потапяйте първо в брашно, после в разбитото яйце, накрая в корнфлейкса и я връщайте в тавата. Тавите отново сложете във фризера за час-два.

5. Най-добре пържете с кошничка в по-дълбок съд. Мазнината загрейте до 190-200 градуса, без да я чакате да задими. Пържете в нея по 2 топки едновременно, не повече. Щом коричката добие златист цвят, вадете топките и бързо ги поднасяйте.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Recent Posts

Добавете коментар