Изящната тубероза – вижте как се отглежда!

Туберозата, която често можете да срещнете под наименованието полиантус, е от семейство Амарилисови. Родът Полиантус включва 13 вида растения, които се развиват в Мексико и на остров Тринидад.

тубероза

Клубеновата тубероза е топлолюбив вид

Клубеновата тубероза е изключително топлолюбив вид. Представлява многогодишно тревисто луковично растение с изправено стебло и широко линейни листа. Цветовете са плътни, събрани в гроздовидно съцветие.

Размножава се чрез луковици, рядко със семена. Може да умножите туберозата и чрез резници от млади филизи, пише „Уикенд“. Растението се използва за озеленяване на зимни градини, засажда се на туфи около зелените площи, а понякога се отглежда и в контейнери.

Стъблото на туберозата достига до височина 30 см. Яркозелените му листа са с ширина около 1,5 см и височина до половин метър.

Цветовете са с много приятен аромат, събрани в класовидно съцветие. В резултат на селекция са получени кичести форми и с кремави, розови, лилави и пурпурни цветове.

Цветовете се разкриват отдолу нагоре, като всеки съхранява декоративността и аромата си в продължение на 3-4 дни. Цялостно съцветието е декоративно 3 седмици, а като отрязан цвят – до 2 седмици.

Луковиците и детките се засаждат на открито на дълбочина от 2-3 см през май, а ако са под укритие, може и по-рано през април.

Добре е почвата да е плодородна и дренирана. Детките се садят отделно от луковицата.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар