Здравото дете има добри хигиенни навици

Миенето на ръцете е изключително полезен навик, тъй като предпазва от много заболявания

дете ръце
Той трябва да се създаде още в ранна детска възраст. Научете детето задължително да мие ръцете си преди хранене, след използване на тоалетна, след игра, след галене на животни.

Най-лесният начин да го привикнете на хигиена е като превърнете процедурата в нещо забавно. Най- напред осигурете достъп до мивката чрез малка табуретка, на която детето да се качи, за да може да си пусне водата и да постави ръце под струята. Сложете сапуна в сапунерка, обрисувана с любимите му герои. Течните, предназначени за деца, често са в опаковки, изпъстрени с животни. Покажете как вие миете ръцете си и го приканете да се опита да повтори движенията ви. Оставете го за известно време да действа само. То- ва хем ще го забавлява, хем ще го накара да се почувства доволно от себе си. Окачете на достъпна височина специална кърпа, която да е в любимия му цвят.

За да превърнете хигиената в навик, е необходимо време. Дори когато са наясно кога и защо трябва да се мият ръцете, децата често забравят да го правят. Като начало изпълнявайте този ритуал заедно преди и след хранене, след прибиране от разходка. След използване на тоалетната споменете, че сте измили ръцете си.

Специалистите съветват да не плашите хлапето колко опасно е да се пипат мръсни предмети и какви болести могат да причинят вредните бактерии. Оставете го да играе на воля, а когато се прибере у дома нека грижливо да измие ръцете. Ако навън то иска да хапне нещо, а наблизо няма вода и сапун, използвайте дезинфектант или мокри кърпички с най-малко 60% съдържание на алкохол.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар