Как да омиротворите децата?

Братята и сестрите често стигат до конфликти и сблъсъци за играчки, за надмощие и родителско внимание

деца спор
Ако караниците не прерастват в бой, не се намесвайте и оставете децата сами да изгладят проблемите си. Когато се стигне до сериозен спор, след това накарайте вашите наследници да си разменят ролите и да разиграят същата ситуация. Така ще видят отстрани собственото си поведение и ще се поставят на мястото на другия. Почти е сигурно, че повишеният тон ще премине в дружен смях и спорът бързо ще се забрави.

При две или повече деца в семейството трудно се поддържа мир заради проява на ревност, гняв, желание за налагане на собствена воля. Затова винаги показвайте любовта си към всеки поотделно.

Поставяйте различни задачи според възрастта и възможностите на вашите синове и дъщери. Хвалете ги и отбелязвайте успехите им пред роднина или семеен приятел, който се ползва с авторитет пред тях. Избягвайте да сравнявате децата, за да не пораждате комплекси и съперничество. Разбира се, от време на време може да обявявате състезание от рода „кой по-бързо ще си подреди стаята“. За да осъзнаят, че членовете на семейството не са конкуренти, а един отбор, давайте задачи, изискващи колективни усилия.

Поощрявайте резултатите от съвместната дейност. Когато чуете реплики „Ти си гаден“, „Мразя те“, „Мама ме обича повече“, трябва да се намесите, за да не се стига до по-тежки обиди. Отведете в другата стая детето, което отправя отровни словесни стрели. Там му обяснете на четири очи и с твърд тон, че думите, с които нарича брат си или сестра си, нараняват. Важно е да говорите насаме, защото ако това стане пред другото дете, провинилото ще натрупа допълнителен гняв и унижение, които най-вероятно ще доведат до отмъщение. В случай че отново чуете обидни думи, съберете семейния съвет и заявете, че подобно държание ви огорчава и няма да го допускате занапред. Следващата стъпка ще бъде въвеждане на ограничения – лишаване за известно време от любимата игра, от гледане на телевизия, каране на колело и други приятни занимания. Така постепенно децата ще се научат да се въздържат.

Ако конфликтът премине в бутане, блъскане, хвърляне на предмети, щипане, хапане, това също е сигурен знак, че трябва да се намесите, за да предотвратите наранявания. Вклинете се в сблъсъка с думи от рода: „Вие май твърде много сте се разгорещили. Като крещите и се блъскате, няма да се разберете.“ След като емоционалният градус спадне, предложете изход от конфликта. Не пропускайте да го обосновете, защото децата не приемат готови решения. Ако не са съгласни с вас, нека предложат свой вариант. Това е полезно упражнение, развиващо умение за справяне в конфликти, което ще им послужи и по-нататък. Имайте предвид, че описаният модел не работи, когато децата са твърде гневни. В подобни ситуации заявете, че никой няма да получи желаното и отлагате разрешаването на спора.

Психолозите предупреждават, че има периоди, в които децата стават по-чувствителни и обидчиви. Тогава отношенията се усложняват под действието на експлозивната комбинация от излишна енергия, влияния от приятелче- та, нови впечатления. Вместо постоянно да раздавате правосъдие, по-добре да потърсите подходящ начин за сближаване на децата. Например запишете ги заедно на спорт, където ще изразходват енергията си и ще открият общи теми за разговор. У дома също им възлагайте задачи за съвместно изпълнение. Не забравяйте да похвалите общото им постижение.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар