Лилит – свободолюбивата изкусителка

Знаете ли коя е Лилит – първата жена на Адам?

лилит
Повече от 4000 години Лилит се скита по земята, фигурираща в митичното въображението на писатели, художници и поети. Лилит без страх мигрира към света на древните хетейци, египтяни, израилтяни и гърци. Тя прави самотен дебют в Библията, като пустинния демон, отбягван от пророк Исая.

През Средновековието тя се появява отново еврейските източници като ужасната и независима първа съпруга на Адам.

В епохата на Възраждането Микеланджело изобразява Лилит като полу-жена, полу-змия, навита около Дървото на познанието. По-късно, красотата й ще покори английски поет Данте Габриел Росети. Съвременните феминистки празнуват смелата й борба за независимост от Адам. Нейното име се появява като заглавие на списание и национална програма за ограмотяване. Има дори годишен музикален фестивал, който дарява печалбата си за пострадали домовете, убежища за жени и изследвания на рака на гърдата, наречен Lilith Fair.

Лилит представлява хаос, съблазняване и безбожие. И все пак, въпреки всичко, Лилит е сладката магия на човечеството.
Древното име Лилит произлиза от шумерската дума за женски демон или дух на вятъра – символ на свобода и независимост. Лилит живее в пустинни земи и огромни отворени пространства и е особено опасна за бременни жени и кърмачета. Гърдите й са пълни с отрова, не с мляко. Освен всичко друго Лили е полово разочарована от безплодните жени и се държи агресивно към младите мъже. В някои източници Лилит е описана като фатална жена, която изяжда децата на своите партньорки, а мъжете наказва с несподелена любов и вечен копнеж по прелъстителното ѝ тяло.

Това крилато нощно създание е единствения оцелял женски демон от Вавилонската империя. Тя не умира, защото се преражда след всяка своя смърт и затова характера ѝ търпи интерпретации. Лилит оцелява, защото тя е първообразът на променящата се роля на жената.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар