Как се използва балансирането на чакрите (енергийните центрове) за лечение?

Ти лайф за Лекува

Балансирането на чакрите произлиза от древно индийско вярване, според което в човешкото тяло има седем чакри (енергийни центрове).

Седемте чакри

Седемте чакри

„Чакра“ е санскритската дума за колело. Тези енергийни центрове са разположени на определени места между основата на гръбнака и върха на черепа. В някои езотерични системи се говори за повече чакри, част от които се намират в енергийното поле на човека (аурата). На всяка чакра съответстват определени органи, заболявания, цветове, елементи и емоции, като детайлите в различните системи невинаги съвпадат. Концепцията за чакрите играе основна роля в две древноиндийски системи за лечение (аюрведа и йога), които са популярни и днес. През последните десетилетия идеята е възприета и от редица съвременни терапии, между които полярната терапия, терапевтичното докосване, акупресурата, биоенерготерапията и цветовата терапия. Съществуват различни подходи за балансирането на чакрите. Смята се, че то укрепва здравето, като регулира потока на енергия през тялото точно както центровката на двигателя позволява на колата да работи възможно най-добре.

chakra-1Произход

Йога

Чакрите са част от древната система йога. Традицията се е предава-ла устно хиляди години, а няколко века преди Христа е записана от Патанджали в неговата „Йога сутра“.

Аюрведа

Древната наука за лечение аюрведа се основава върху текстовете на свещените Веди. На санскрит „веда“ означава „мъдрост“, „познание“, а „аюрведа“ — „познание за живота“. Тя е основната форма на здравна грижа в Индия до XIX в., когато английското колониално правителство се опитва да я изкорени. През последните петдесет години обаче осъвременените форми на аюрведа получават на-растваща популярност в Индия. Традицията става все по-актуална и на Запад, където има такива известни поддръжници като Дийпак Чопра.

Ползи

Смята се, че балансирането на чакрите подпомага общото здравослов- но състояние, като осигурява свободно протичане на жизнената енергия (прана или чи) в тялото. Блокирането на енергийния поток рано или късно води до психични, умствени и физически заболявания. С отстраняване на блокадите и освобождаване на енергийния поток практикуващите дават възможност на тялото, ума и духа да функционират максимално добре. Някои последователи на ал-тернативните подходи твърдят, че умеят да „разчитат“ чакрите на човека, да откриват евентуални нарушения на баланса и да диагностицират проблемите. За целта някои използват и махало (радиестезия).

Описание

Йога

Различните форми на йога се стремят да намерят връзката междуфизичното и духовното, а за чакрите се смята, че действат като енергийни преобразуватели. Те често се изобразяват като кръгове, разположени по гръбнака на определено разстояние един от друг, а понякога и като фунии, през които преминава енергията. В някои йогийски медитативни практики се използват специфични напеви или звуци, свързани с различните чакри и предназначени да улеснят изце­лението и духовната еволюция.

chakrite2Твърди се, че всяка от седемте чакри има определени физиологични и метафизични функции, свързани както с естеството на евентуалните блокади, така и с физическите проблеми, които произтичат от тях.

  • Коренна чакра (муладхара). Първата чакра, разположена в основатана гръбнака, е свързана с елементарното оцеляване и с надбъбреч ните жлези. Нейният цвят е червеният, а елементът й – земя.
  • Втора чакра (свадистхана). Разположена в областта на слабините, тази чакра е свързана със сексуалността и репродуктивната система. Нейният цвят е оранжевият, а елементът й – вода.
  • Трета чакра (манипура). Тя се намира близо до пъпа и е свързана с панкреаса и слънчевия сплит. Нейният цвят е жълтият, а елементът й — огън. Асоциира се със светска сила и власт.
  • Чакра на сърцето (анахата). Четвъртата чакра е свързана със сър-цето и имунната система и се смята за средище на любовта и състраданието. Нейният цвят е зеленият, а елементът й — въздух.
  • Чакра на гърлото (висудха или вишудха). Петата чакра, разположена в областта на гърлото, се свързва с щитовидната жлеза, синия цвят и общуването.
  • Чакра на челото (аджана или агна). Шестата чакра, известна още като „Третото око“, се намира в челото. Свързва се с производството на хормони, с индиговия цвят и с интуицията.
  • Корона (сахасрара). Седмата чакра, намираща се на върха на главата, се свързва с извисеното духовно съзнание, с епифизната жлеза и с виолетовия цвят.

Предпазни мерки

През последните десетилетия йога се възприема все по-широко в западния свят като техника за релаксация, намаляване на стреса, повишаване на гъвкавостта и енергията. Няма обаче научни доказателства за съществуването на чакрите или праната.

Странични ефекти

Концепцията за балансирането на чакрите е напълно безопасна, но множеството терапии, позоваващи се на тази идея, могат да използват практики и лечения с различни странични ефекти. Всеки пациент трябва да осведомява личния си лекар за избрания метод.

Научни изследвания и одобрение

Въпреки нарастващия брой на докладите, в които се описват положителните ефекти от йога и медитация, чакрите все още не са доказани и измерени с научен инструментариум. Подкрепата на тези техники се базира върху разказите на хора, а не на научни сведения.

Удивително! Трябва да видите как помагат скъпоценните камъни и кристалите!

Направете си амулет, който да ви пази от лоши моменти!

 

Според даоисткия фън шуй, има седем вида чувствителност на тялото ни

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар