Четиво за любящи родители – какво да правим с влюбеното дете

Може би дъщеричката ви все е пред огледалото или малкият ви син с часове говори само за едно момиче от класа? Нещо става с детето – най-вероятно е влюбено. Трябва ли да обръщаме внимание на това, или просто да го подминем като маловажно?

Влюбени деца

Влюбени деца

Когато като родители се озовем в такава ситуация, не бива да заемаме позицията „ще мине – не е нещо фатално“, защото от това как ще премине и завърши първото увлечение на детето може да зависи бъдещото му щастие в любовта, в живота. Много е важно, когато усетите първите признаци на детска влюбеност, да създадете атмосфера на доверие, за да може детето да говори с вас за това. Не е лошо сами да му споделяте как ви е ухажвал таткото, как сте се чувствали. Добре е да говорите за тези неща насаме.


Когато вече сте разбрали, че хлапето е влюбено (например дъщеря ви все иска да е с едно момче от групата, говори само за него, подражава му, ревнува го), помнете това: чувствата на детето също се нуждаят от разбиране и уважение. Детската психика не може да понесе шегички или невнимание по този въпрос – така в подсъзнанието му може да остане убедеността, че да обичаш е лошо, недостойно, позорно. Ако не намери поддръжка във ваше лице, детето бързо ще свикне да скрива чувствата си, само и само да не му се смеят. А недоизказаното може да прерасне в сериозен стрес. И имайте предвид следното: когато заговорите с детето за любовта, не го товарете със забрани и съвети за излишна гордост – нека да действа според желанието на сърцето си. Като се влюбват и ухажват, децата получават първия си опит във взаимоотношенията с другия пол – добре е този опит да бъде положителен. Дори и тези негови чувства да ви изглеждат несериозни, дори комични на моменти, всъщност става дума за нещо съвсем истинско.

Внимавайте!

Дори и да предразположите детето да е откровено с вас за чувствата си, има неща, които могат да наранят душата му:

НЕСПОДЕЛЕНАТА ЛЮБОВ – ако случаят е такъв, използвайте го, за да го научите как да се справя с разочарованията. Поговорете с детето за причините за поведението на неговия избраник, утешете го, разсейте тъгата му;

РЕАКЦИЯТА НА ВРЪСТНИЦИТЕ – тя обикновено е насмешка, дразнене (децата са склонни да осмиват всичко, което не е присъщо на детската възраст, а понякога просто завиждат). Естествено, вашето влюбено дете ще бъде наплашено от подобни нападки. Дайте напътствия на детето как достойно да излиза от подобни ситуации. И му подскажете, че и тези дечица рано или късно ще срещнат любовта и ще спрат с подигравките;

РОДИТЕЛСКОТО МНЕНИЕ, ЧЕ ОБЕКТЪТ НА НЕГОВАТА ЛЮБОВ Е НЕДОСТОЕН – ако дъщеря ви е увлечена по тройкаджията на класа, разбира се, едва ли ви харесва (въпреки че често тройкаджиите след години завършват като отличници). Можете да се пробвате да й обясните, че не трябва да се сближава с него, но къде е гаранцията, че няма да общуват тайно? Подходете към избора на детето си спокойно – разбира се, ако сте сигурни, че той не му влияе лошо (тогава имате основание да се намесите).

В ранната детска възраст децата имат твърде малък житейски опит, затова трябва да уважаваме чувствата им, да ги предразполагаме, за да ни имат доверие, да се намесваме само когато тези отношения застрашават психиката на детето ни и, разбира се, да не пропускаме и още един важен детайл: когато хлапето се сдобие с вниманието на обекта на своята любов, то може да направи опит за пълното му подчинение. Затова – за да няма тревоги и разочарования, трябва да му обясните, че дори най-любимият човек има право на собствени желания, интереси и настроения.

Как да превърнем здравословната храна в любима за детето

Не оставяйте детето само да се справя с пубертета! Помогнете му!

Преди да вземете на детето домашен любимец, научете тези важни неща!

 

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар