Как се избера куфар?

Първото, за което трябва да помислите, е за какво най-често ви е необходим куфар

куфар
За късо неколкодневно пътуване малък върши работа. Ако е с размерите, които повечето авиокомпании допускат като ръчен багаж, ще пестите време, като не чакате куфарите да бъдат разтоварени и пуснати по лентата. Обикновено общият сбор на трите измерения трябва да е до 115 см, т.е. 55 на 40 на 20 см, а теглото да не надвишава 10 кг, за да го вземете в салона на самолета.

Въпреки това удобство малките куфари не са подходящи за бизнес пътувания, защото в тях костюмите се мачкат. В този случай е подходящ модел със среден размер.

Важно е куфарът да бъде стилен – и по него ще ви преценят бизнес партньорите, които ви посрещат.

Планирате ли по-дълги ваканции с престой повече от седмица или купувате куфар, защото живеете в друга държава и често се прибирате вкъщи, си е нужен модел с голям размер. Имайте предвид, че обикновено се връщате с повече багаж, отколкото сте взели на отиване. Затова може да се ориентирате към куфари, които допълнително се разширяват.

Авоикомпаниите обаче имат ограничения и за тези размери и килограми, така че се осведомете предварително. Иначе ще се лаложи да плащате такса за свръх-багаж. За „България ер“ например безплатно се превозва куфар с общ размер на трите страни до 158 см и тегло до 23 кг.

Какъв да бъде куфарът – твърд или текстилен? И двата вида вече са с дръжки, които се разгъват, и с колела. Текстилните са леки и гъвкави, затова побират повече багаж от твърдите.

Изработени са от здрав полиестер, ъглите са подсилени. Повечето модели имат външни джобове за бърз достъп, което е плюс. Минус е, че в тях трудно се опазват чупливи предмети. Твърдите куфари гарантират по-голяма сигурност за вещите ви. Те са достатъчно издръжливи, но точно заради това служителите на летищата често ги хвърлят и не е изключено да ги счупят. Тези модели обикновено са с две или четири колела, нямат джобове отвън, но отвътре имат добро разпределение и дрехите не се мачкат. По-тежки са и трябва да го имате предвид, ако пътувате със самолет.

Изработват се от полипропилен, ABS пластмаса, поликарбонат. Първият е най-евтин, най-тежък и най-неустойчив. Последният е гъвкав, издържа на натоварвания, малко се драска, но от него са най-скъпите модели.

Куфарите с четири колела са удобни за придвижване, при тях не се изисква сила, просто разпъвате дръжката и леко бутате. Колелата се въртят на 360 градуса и завиват лесно. Моделите с две колела може по-лесно да качите на тротоар, без да се налага да вдигате. Натоварването на ръката при дърпане е по-голямо, но ако оставите багажа си изправен, той няма да мръдне, докато ако е на четири колела, може да потегли по лек наклон.
Допълнителна екстра, на която си струва да обърнете внимание, е вградена заключваща система. Ако липсва, може да си купите катинар за багаж.

При избора на куфар трябва да знаете, че качеството се разпознава по цената. Един куфар от 50-60 до 80 лв. е покупка, за която вероятно ще съжалявате. Разумен вариант е да потърсите модел, който нито е много скъп, нито е прекалено евтин. Има добри варианти на съотношението
качество – цена от порядъка на 100-200 лв., от които ще останете доволни.

Най-добре е, ако можете да си позволите комплект куфари с малък, среден и голям размер. Така ще пътувате удобно и стилно, когато сте сами и когато тръгвате цялото семейство.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар