Как да си помогнем при виене на свят и нарушено равновесие

Това чувство е познато на много хора – изведнъж ви причернява пред очите и земята се залюлява като при силна морска буря. В някои случаи може да се стигне до опасни припадъци.

Виене на свят

Виене на свят

Това са алармените сигнали на организма за телесни или психически смущения. Причините за неразположението са много и се простират от стреса до увреждания на вътрешното ухо.

Претоварването на психиката заради стрес или силен страх се отразява на равновесието

Консултирайте се с лекар, може да се наложи и помощ от психотерапевт.


Когато ви прилошава и ви се вие свят по време на пътуване с автобус, самолет или автомобил, по-скоро става дума за нарушена координация между органа на равновесието във вътрешното ухо и очите. Окото регистрира неподвижно помещение (например вагон), докато органът за равновесие усеща скоростта. Този дисбаланс причинява замайването в главата. За това заболяване също има подходящи лекарства.

В повечето случаи, когато се наведете и ви причернее, може да става дума за смущения в кръвообращението на мозъка. Причините могат да са: високо, ниско или играещо кръвно налягане, както и смущения в сърдечния ритъм. Когато това започне да се лекува, виенето на свят изчезва.

Някои медикаменти нарушават равновесието

Понякога приемането на успокоителни и сънотворни, както и на лекарства за сърце и кръвообращение може да доведе до странични ефекти като световъртеж и прилошаване. Тогава трябва да се посъветвате с лекаря за смяна на лекарството.

Ако при най-малко вълнение започва да ви се вие свят, трябва да прегледате ушите си. Това са сигнали за нарушена проводимост на ушните канали в органа на равновесието.

Приличащите на кристали малки камъчета „блуждаят“ в ухото и изпращат грешни сигнали към мозъка. Тук могат да помогнат физическите упражнения за горната част на тялото.

Когато при силно изсекване ви се завие свят, може да има увреждания в ушните канали. Те се лекуват само оперативно.

Упражнения за регулиране на равновесието

Следните упражнения ще ви помогнат да подобрите равновесието си:

Застанете в стартова позиция за бягане с ръце, опрени в земята и разтворени на ширината на раменете, главата е наведена надолу. Завъртете я наляво, задържате 30 секунди. Повторете надясно.

В седнало положение: главата се извива бавно надясно, след това наляво, напред и назад. Във всяка от четирите позиции се задържа по 30 секунди.

Седнете на стол и сложете ръце на масата. Наведете главата надолу към ръцете, отворете широко уста и задръжте 30 секунди.

Важно! Намалете риска от лекарствата!

Какво се случва с косата ви, ако не пиете достатъчно вода?

8 токсични съставки в козметичните продукти

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар