Телецът – символ на божествената животворяща енергетика

Обожествяването на бика е повсеместно

телец
И колкото по-древна е цивилизацията, толкова по-значимо е поклонението пред това животно в нейните свещенодействия. Така например в пещерната живопис 95 процента от изображения на бик, бивол, бизон са открити на централните стени, тоест на най-сакралните места. В долината на Инд култът към бика е широко разпространен още преди нахлуването на арийците там (Рогатият бог, т.нар. Прото-Шива). Добре известен е свещеният бик Нанди, върху който пътешества Шива.

Превъплъщенията на свещения бик са така многолики, колкото многобройни са върховните богове, които в една или друга форма приемат образа на това животно – Ра, Амон и Озирис в Египет, Зевс в Гърция, славянският Велес, шумерският Ишкур и т. н. Земното върховенство на бика е основано на неговия висок вселенски статус. Небесно-космическите корени на животното са отразени например в знаменитите скулптурни изображения на крилати бикове в дворците на асирийския цар Саргон Втори в Дур Шарукин и на персийския цар Ксеркс в Персепол.

В Междуречието, Средна Азия, Индия и Иран бикът олицетворява лунното божество. Шумерите го отъждествяват с цялото небе, а египетският образ на Небесната крава, чийто съпруг – бикът Апис, също участва активно в създаването и устройството на света, олицетворява Вселената. Апис е изобразяван най-често със слънчев диск между рогата, а поклонението към него е издигнато в ранг на държавна религия. Тази атрибутика по-късно е пренесена и върху една от най-почитаните богини в древния свят – Изида, която понякога е изобразявана с лунни рога и слънчев диск между тях. Така в бика са синтезирани чертите на слънчевия и на лунния знак.

Според хрониките бик със слънчев диск на главата и лунни рога особено силно почитат персийският цар-военачалник Дарий, пълководецът Александър Македонски, както и римските легионери, които му се покланят и като на божество завоевател, и като на божество лечител.
В древността бикът играе ролята на символ на хармонията между земното и космическото, между деня и нощта.

Първоначално по древния календар пролетното равноденствие се пада в знака на Телеца, а бикът символизира началото на аграрната година. В иранската митология бикът -символ на небето с божествената животворяща енергетика, е залог за повишаване на плодородието на почвата, а когато Зевс похищава Европа, олимпийският гръмовержец се превръща именно в бик, символизиращ оплождащата сила.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар