Искате да отслабнете? Вижте дали характерът ви позволява!

Според психолозите характерът ни играе важна роля в оформянето и поддържането на теглото – той определя способността ни да отслабваме и да задържаме резултата дълго време.

Така че, ако се борите с наднормено тегло, първо се вгледайте в особеностите на своя характер: възможно е някои от собствените ви черти да ви пречат да отслабнете. Но можете да накарате характера си да работи за вас. И така: как да подхождате, ако сте…

Отслабване с характер

Отслабване с характер

Импулсивни

В изследване от 1972 г. на деца било предложено да изберат между един бонбон веднага или два бонбона – след 15 минути. Онези, които умеели да чакат, показали по-добри достижения в по-нататъшния си живот. Способността да не очакваме незабавна награда може да влияе и на нашето отношение към отслабването. Ако в продължение на години с променлив успех се борите с излишните килограми, най-вероятно сте човек от типа „един бонбон“ – тоест твърде сте импулсивни и не можете да си откажете незабавно удоволствие.

Така е и с отслабването: искате да отслабнете веднага и завинаги – трудно бихте се примирили с идеята теглото да намалява бавно и постепенно. Затова вашите опити да свалите килограми често се провалят. Можете да си помогнете със следната стратегия: като почвате диета, постарайте се да не се подлагате на излишни съблазни – не дръжте у дома вредни вкуснотии, не припарвайте до сладкарските рафтове в магазините, не разглеждайте рецепти в списанията, избягвайте ситуации, в които можете да се провалите и да преядете. Не чакайте незабавни резултати и си забранете да се мерите по няколко пъти на ден – правете това не по-често от веднъж седмично.


 С променливо настроение

Ако вашата емоционална стабилност напомня возене на увеселително влакче, всичко, което се случва в живота ви, за вас или е твърде добро, или по-лошо не може да бъде – просто няма неутрални, сиви оттенъци.

Този тип хора при произволна промяна в настроението се хвърлят към храната. Колкото no-възбудени сте, толкова повече преяждате. Научете се да разпознавате своите емоционални изблици и вместо да преяждате, просто се научете да се връщате към емоционално равновесие.

Интроверти

Обикновено хората, които предпочитат да прекарат вечерта с книжка на дивана, отколкото в нощен клуб, наддават по-лесно, но и по-лесно свалят тегло – в сравнение с екстровертите. За натрупването на тегло спомагат спокойният характер, слабата подвижност и желанието времето да бъде прекарвано пред телевизора с нещо вкусничко на масата.

От друга страна, ако интровертът си постави задачата да отслабне, обикновено постига бързи и стабилни успехи. Просто интровертите притежават качества, благодарение на които им е по-лесно да се придържат към режим на диета и редовни тренировки. Затова при интровертите най-важно е да имат достатъчно мотивация.

„Сови“ или „чучулиги“

Хората тип „чучулиги“ (които са активни сутрин, а вечер се уморяват бързо) имат повече шансове да останат стройни, отколкото „совите“, дори при еднакво време за сън. Всичко е поради факта, че нашият организъм с векове е приучван да работи сутрин и скоростта на обмяна на веществата е максимална в първата половина на деня. Освен това, както показват изследвания, порционът при „нощните птици“ е с 500 ккал повече от този при „чучулигите“. И тези допълнителни калории идват от високомаслени и сладки продукти. Затова, ако сте „сова“, правилото да не се яде след 6 или 8 часа вечерта, е измислено специално за вас.

Душата на компанията

Екстровертите, които обичат да прекарват времето си в шумни компании, често натрупват в себе си толкова стрес, че не могат да се преборят с него по никакъв начин, освен с преяждане, злоупотреба с алкохол и други подобни. По правило, тези хора живеят за мига – трудно им е да планират и да се придържат към правилата на здравословния режим. Вместо това те хапват в движение фастфуд или някаква друга висококалорична, мазна или сладка храна.

И, разбира се, те никога не биха се отказали от такава храна в компания. Затова, ако обожавате да сте в компания, постарайте се купонът да не е свързан с храна или алкохол. И не ходете на гости на гладен стомах.

Егоисти или алтруисти

Малко задържане на вниманието върху себе си не е чак толкова лошо, когато става дума за отслабване. Егоистичните хора се грижат на първо място за своите собствени интереси, което се изразява обикновено в грижа за своето здраве, външен вид, спазване на правилата за здравословно хранене и начин на живот. Такива хора едва ли биха пожертвали тренировката си, за да се хвърлят на среща при първото позвъняване от приятел. За разлика от тях, алтруистите често прекарват времето си, помагайки на другите, а за себе си се сещат едва в края на деня. И именно тук ги настига опасността от преяждане и късни вечери. Така че няма нищо страшно в това да си позволявате капчица егоизъм, когато става дума за собственото ви здраве.

Строги кьм себе си

Хората, които изпитват недостиг на състрадание и любов към самите себе си, демонстрират негативна реакция на произволна извършена от тях грешка или слабост. Например – на спонтанното преяждане в заведение за бързо хранене. За разлика от тях, хората с висока самооценка веднага прощават на себе си, обещават си повече да не правят така и продължават напред. Ако сте излишно строги към себе си, колкото и да е странно, ще повтаряте тази грешка отново и отново, докато се измъчвате от чувството за собствената си безпомощност и безнадеждност. Ако по натура не сте снизходителни към себе си, трябва да се научите да си прощавате. В това число – и за слабостите по отношение на храната.

Отговорни

Винаги пристигате навреме? Придържате се строго към установените правила? Това означава, че притежавате висока степен на отговорност, което ще ви позволи с лекота да спазвате диета и тренировъчен план. Значи отслабването няма да ви отнеме много време и усилия. Но и в отговорността има уловка: често хората с такъв характер зациклят върху идеята за отслабването и започват да мислят за храна през цялото време – ако сте от този тип, имайте предвид, че това може да сработи срещу вас. По-добре е да не си поставяте цел да отслабнете, а по-скоро – да се придържате към здравословен начин на живот, което само по себе си ще доведе до загуба на излишно тегло.

Не гладувайте за отслабване, а спазвайте тези много прости правила!

 

Кои витамини ви дават енергия и помощ при отслабването?

Отслабване не се прави с глад!

Това са 8-те най-важни тайни за отслабване!

Супер сок за отслабване с тайната съставка!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар