Какви плодове трябва да даваме на бебето?

Кога и под каква форма да поднесете на вашето бебе първите плодове в живота му?

На каква възраст?

От 4 до 6 месеца – това е периодът, в който започва разнообразяването на бебешкото хранене. Включването на фибрите е важно за развитието на бактериалната чревна флора на бебето. В началото количествата трябва

бебе плодове

Плодовете са важна част от менюто на бебетата

да са съвсем малки – 2 лъжички плодово пюре, евентуално смесено с млякото, което използвате.

Към 6-8-месечна възраст детето може да изяжда наведнъж 120 г плодово пюре.

На 1 годинка е позволено да му давате и малки парченца. Започнете с варени плодове, които са по-лесно смилаеми и с по-малък риск от алергии.

Подходящи ли са екзотичните плодове?

До неотдавна се смяташе, че екзотичните плодове са свързани с по-висок риск от алергии при малките деца. Все повече педиатри обаче препоръчват консумацията им заради техните ценни съставки. Единствено кивито се смята за алергизиращо.

Колкото по-рано детето е в контакт с евентуални алергени, толкова по-лесно ще се адаптира към тях. Важното е такива продукти да се включват в менюто му не едновременно, а един след друг през няколко дена. Няма забранени плодове – важно е да са варени и добре пасирани.

Нужно ли да се добавя захар?

Най-добрият начин да накарате бебето да опознае плодовете е да му ги давате неподправени. Някои от тях обаче са по-кисели, например кайсиите и малините, така че можете да добавите малко захар, пише „Здравен журнал“. Разбира се, нутриционистите смятат, че е по-добре детето да не привиква към сладкото, но не трябва и да се изпада във фобия към захарта.

Има и друго решение – да варите по-киселите плодове заедно с по-сладки.

А плодов сок?

Пюрето е по-подходящо за бебето, защото го храните с лъжичка, а и е богато на фибри. Все пак от време на време можете да ме давате и сок, за да му доставите удоволствие, но не преди, а след хранене.

Майките, които смятат, че соковете са важни заради витамин С, трябва да знаят, че кърмата и специалните бебешки млека са достатъчно богати на този витамин.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар