Как ни въздейства огнената стихия през четирите сезона?

Огнената стихия има различно действие през месеците от годината

ogneni-znaci-49483-500x0
Известно е, че енергетиката на заобикалящия ни свят се гради върху баланса: между ин и ян, мислите и действията, топлината и студа, светлината и тъмнината и т.н. Но базовият баланс, пряко зависещ от природните биоритми, е балансът между стихиите – вода, земя, огън и въздух.

Астрологическата система на четирите стихии се пресича с традиционните китайски представи за кръга на пораждането на елементите в три точки – вода, земя и огън. Във фън-шуй се добавят дърво и метал, но липсва въздухът – на него му се отрежда ролята на всепроникваща и вездесъща стихия, символизираща животворната енергия ци.

Отдавайки почести на въздуха, да обърнем поглед към останалите три стихии – земя, вода и огън. Това са материите, които можем да докоснем, които ни съпровождат във всекидневието. С въздуха си контактуваме, вдишвайки и издишвайки; с водата – когато мием ръцете, съдовете, тялото си. Контактът със земята, дори скрита под бетон и асфалт, също е естествен — ходим по нея. Докато огънят става все по-рядък гост в домовете ни.

Астрологията се заражда и развива като наблюдателна наука и по същия начин – въз основа на старателни наблюдения, съзвездията са отнесени към една от стихиите. Когато Слънцето пребивава в огнените знаци – Овен, Лъв или Стрелец, при всички хора нараства потребността от контакт с огъня: истинския, жив огън, от свещи, камини, огнища, ароматични благовония.

От момента на възцаряването на Овена (от деня на пролетното равноденствие) светлата част на денонощието започва да превишава тъмната. Като че ли огънят не е така необходим. Но господството на Овена е период на максимален пик на годишната енергетика. Тези енергии са и добри,съзидателни, но и зли – нашите предци славяните са ги наричали студени духове на зимата, а китайските майстори – натрупан през зимата негатив. Живият огън в дома изчиства пространството, избавя от остатъците от депресия, буквално изгаря негатива, останал от зимата. Особено ефективни са медитациите и молитвите при запалени свещи и аромалампи.

През този месец – и това съвсем не е случайно, хората изгарят всякакъв боклук по къщите и вилите си. Това не е само естествен вид почистване, но и не по-малко естествен обред за изчистване на пространството след зимата и разкриване на пътя за позитива и високите
животворящи енергии на пролетта.

През август вечерите стават неочаквано тъмни и ранни, но все още топли. В това време огънят е подходящ именно в тъмната част на денонощието – след залез. Август е пикът на лятото – време, когато човешкият организъм е способен да натрупа максимум сили за дългата есен, да се подготви за зимната тъмнина. В този период живият огън е катализатор на усвояване на разпръснатата в пространството енергия – в това число и енергията на водата (летните къпания) и на земята (разходки извън града).

През декември огънят противостои на силите на злото. Той играе ролята на защитен талисман в прекия смисъл на думата: знае се много за значението на огъня в множество зимни обреди, празници и традиции. От последната декада на ноември до зимното слънцестоене са най-дългите нощи, които предизвикват развихряне на негатива, страховете и злите сили. Още с първия ден на владичеството на Козирога продължителността на нощта започва да намалява, но докато по небето препуска огненият Стрелец,копитата му трябва да разпръскват жив охраняващ пламък.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар