Как да помогнем на детето, ако му прилошава по време на пътуване?

Склонността на човешкия организъм да става жертва на болестта на движението зависи от много фактори, сред които важна роля играят особеностите на вегетативната нервна система и вестибуларния апарат. Своя отпечатък оставят също общото здравословно състояние на детето и възрастта му. Обикновено подрастващите с времето стават по-устойчиви към болестта на движението. И все пак, 5-10% от хората страдат от кинетоза през целия си живот.

Разположеният във вътрешното ухо вестибуларен апарат е малка част от сложен механизъм, който реагира на силата на земното притегляне и позволява на тялото да пази равновесие. Този орган е много чувствителен и веднага предава на мозъка информация за скоростта и посоката на преместване на тялото. Благодарение

дете

Идеи за безпроблемен път

на тази информация, тялото може да извършва необходимите за запазване на равновесие движения. До този момент вестибуларният апарат не е достатъчно подробно изучен от специалистите, но все пак има една добра новина: той се поддава на тренировка дори при най-малките деца.

Фина настройка

Хубаво е родителите да започнат да укрепват вестибуларния апарат на децата още от първите месеци. Как?

Можете да танцувате с бебето под звуците на приятна музика, като подпрете главичката му на рамото си. Люлеенето на детето, както и завъртането му, докато го държите с протегнати ръце, също са добри варианти.

Така постепенно, ден след ден, можете да усилвате интензивността на движенията.

Колкото по-голямо става детето, толкова повече упражнения за профилактика на кинетозата могат да се изпълняват – например във вид на игра. Когато детето е на годинка, можете да го поставите на коленете си и да разигравате яздене на конче, като потропвате с крака. Като порасне още малко и вече ходи и тича по-стабилно, подскачането на един крак, ходенето по бордюри, люлеенето на люлки – всичко това укрепва вестибуларния апарат.

В последствие се добавят занимания като танци, аеробика, плуване, баскетбол, тенис, бойни изкуства – подобен тип физическо натоварване би могло да направи реакцията на децата към промените в посоката и скоростта на движение по-лесна и адекватна.

Проверени подходи

Съвременната медицина не може да предложи гарантирани методи за справяне с кинетозата. Но има начини, с които може да се намали рискът от възникване на тази болест и да се облекчат проявленията й.

1. В навечерието на тръгването детето трябва да се наспи добре, за да набере сили за продължителното пътуване.

2. Разкажете му подробно за предстоящия полет или пътуване с кола, особено ако ще пътува надалеч за пръв път. Така младият пътешественик няма да се вълнува толкова и ще понесе по-леко неприятните моменти.

3. Не прехранвайте детето преди път, но все пак не бива да пътува и на празен стомах. Предложете му да хапне малко, като избягвате мазните храни. Добре е да избягва също газираните напитки и пълномасленото мляко. Ментовият чай с добавен в него джинджифил е много полезен преди път.

4. Запазете за детето място в транспортното средство, където клатенето е най-слабо: в самолет – местата близо до крилата, във влак – купе в по-преден вагон, на кораб – в каютите по средата, в автобуса – предните седалки. В автомобила задължително използвайте детско столче.

5. Не поставяйте детето да седи с гръб към посоката на движение.

6. Следете да не се върти твърде много и да не наблюдава излишно дълго стрелкащите се край прозореца обекти. Ангажирайте вниманието му с някаква словесна игра, загадка, със стихчета или приказка. Ако заспи, не го будете – така ще понесе пътуването по-леко.

7. Недейте непрекъснато да повтаряте: „Лошо ли ти е?“… Психолозите съветват да контролираме състоянието на детето незабележимо: за приближаването на пристъп ще разберете по бледата кожа, честото прозяване и покашлянето.

8. При първите признаци на прилошаване, предложете на детето да посмуче парченце лимон. Накарайте го да диша бавно и дълбоко. Тези мерки ще го разсеят и може да избегнете прилошаването.

Упражнения, които помагат

Както и да решите да тренирате вестибуларния апарат на детето, преди това се консултирайте с лекар.

Започнете да правите упражнения с детето един-два пъти на ден, като продължителността им не трябва да надвишава 2 минути. Когато то се чувства вече уверено, може да изпълнява всяко движение по 15 пъти.

Упражнение №1: както е право, детето накланя главата първо напред, после назад, после посоката се сменя наляво и надясно.

Упражнение №2: в изправено положение с ръце на кръста, детето завърта торса надясно и наляво, после го навежда напред и назад.

Упражнение №3: пак с ръце на кръста, детето върти торса около оста си по 1-4 оборота в двете посоки.

Упражнение №4: детето подскача на пода или на батут с ръце на кръста – на два или на един крак.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар