За здраво семейство: 5 места, които задължително да проверите за мухъл

Мухълът и плесента не са просто естетически проблем, те са опасни и за здравето ни, тъй като са алергени.

Ето защо е добре да елиминираме мухъла от всички места, където може да се крие.

Сигурно добре сте запознати с обичайните места, на които се развъждат мухълът и плесента – первазите на паркета във влажни помещения, завесите в банята и други места, където въздухът е влажен и застоял и далеч от преките слънчеви лъчи. В общи линии всеки си знае на кои места у дома да преглежда редовно за появата на мухъл и плесен. Ние обаче ви предлагаме да надникнете и на някои места, на които може би досега не сте

мухъл

Мухълът и плесента са опасни и за здравето ни

се сещали да проверите…

1. Отделението за перилен препарат на пералнята

Да е тъмно и да е влажно – това са двете необходими условия за плесента, за да се развива прекрасно. За да не позволите това да се случи, добре е след всяка употреба на пералнята, да оставяте отворено отделението й за препарати, за да изсъхне хубаво и да се проветри.

2. Комини, димоотводи

Ръждясалите капаци на комините може да допринесат за проникване на дъжд и сняг в тях, което провокира развъждането на мухъл и плесен в процепите между тухлите. Редовната поддръжка (и то от професионалисти) и почистване на комина ще ви помогнат да избегнете това, пък и като цяло ще сте сигурни, че димоотводът ще си върши добре работата, когато ви потрябва.

3. Под первазите на прозорците и шкафовете в банята

Навсякъде, където има теч – от тръба или през пукнатина около прозореца, например – може да се появи мухъл, и то много по-бързо отколкото си представяте. Ако забележите опасен теч, не отлагайте вземането на мерки срещу мухъл. Веднага отворете прозорец в близост, сложете си предпазни очила, ръкавици и маска, покрийте пода с мушама и натъркайте поразеното място с четка, потопена в разтвор, получен от 1 част белина и 3 части топла вода, пише „Журнал за жената“. Оставете да престои 15 мин и изплакнете с чиста вода. Изчакайте да изсъхне добре преди да затворите прозореца.

4. Съдовете

Прибирате ли понякога съдовете в шкафовете, без да сте ги изсушили напълно. Ако да, трябва да знаете, че така осигурявате чудесни условия за развитие на плесента, особено ако не използвате тези съдове често. Ако се натъкнете на мухлясали съдове в шкафа, извадете ги и ги измийте хубаво, а самия шкаф избършете с кърпа, напоена с оцет. Не е лошо по този начин да почистите и сушилката за съдове. Приберете съдовете в шкафа чак след като сте се уверили, че са напълно сухи.

5. Кожените седалки на колата

Ако паркирате автомобила си във влажен гараж, имайте предвид, че плесента обича да се развива върху кожа. Ето защо, най-добре е да проветрявате редовно гаража или да инсталирате вентилатор, който да раздвижва въздуха в това затворено и тъмно помещение.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар