Как да съхраните билките и подправките за повече свежест, вкус и аромат

Всеки уважаващ себе си кулинар има набор от подправки, които редовно присъстват в ястията му. Не всяка домакиня обаче знае, че подправките трябва да се държат на тъмно и хладно място, макар да изглеждат много ефектно на открита поличка в кухнята.

Билки и подправки

Билки и подправки

Те по принцип не се развалят, но с времето губят интензивността на аромата си, а някои семена може да гранясат. Повечето билки и подправки запазват вкуса и миризмата си една година, ако не са накълцани или смлени. Обработените подправки имат трайност шест месеца. Ето защо е добре да купувате или сами да си сушите цели растения и да ги кълцате в порцеланово хаванче непосредствено преди да ги сложите в манджите. Винаги предпочитайте да купувате подправки на цели семена и зърна, а не смлени. Смилайте ги сами преди употреба, пише вестник „Всичко за семейството“.
По правило 1 ч.л. сухи подправки се равнява на 1 с.л. дребно нарязани пресни.


Пресните ароматни треви са за предпочитане пред сухите. Пресният аромат е по-свеж и по-лек. Ако все пак купите сушена зелена подправка, колкото по-наедро са надробени листата й, толкова по-добре. Идеалният вариант е да купите цели листа, най-лошият – те да са напълно смлени, почти на прах.
Не изхвърляйте увяхващите зелени подправки. Наситнете ги, залейте ги със зехтин и ги замразете във формички за лед. Ще получите атрактивни и нашарени със зелени точици бледожълти кубчета, с които сполучливо ще гарнирате салати и ястия. От топлината те бързо ще се разтопят и ще се абсорбират в чинията.
Нарязаните пресни зелени подправки, смесени със сол, издържат 2-3 месеца в хладилник, а в бутилка с оцет запазват аромата си повече от година.
Горчицата, разбъркана с малко мляко, се съхранява по-дълго и не изсъхва. А изсъхнала горчица може да стане отново годна за употреба, ако към нея се прибавят няколко капки оцет или бяло вино и щипка захар.
При покупка на сушени подправки избирайте тези с по-ярки цветове и по-силни аромати. Съхранявайте ги в плътно затворени съдове – буркани с винтови капачки или неръждаеми метални кутии. Така ароматът им ще е по-траен, пък и няма да се смесва с миризмите от останалите подправки или други продукти в шкафа.
Преди да напълните бурканчетата и кутиите, измийте ги основно и ги подсушете добре. Избягвайте да съхранявате подправки в пликчета и пакети. Нежелателно е и събирането на различни пликчета с подправки в едно и също чекмедже или в една и съща кутия.
Създайте си навик да записвате на етикет върху бурканчето кога сте купили подправката. Не се презапасявайте, купувайте в по-малки количества подправки, които използвате рядко. От време на време отваряйте бурканчетата и ако подправката е променила аромата си, я подменете с нова.
От подправките взимайте само със сухи ръце или суха лъжица. Не изсипвайте директно от бурканчето в тенджерата – така ще овлажните подправките и ще ги напоите със странични аромати.

Тоник с четири билки за мазна коса

За мазна коса – рецепти с билки

Вижте какво е важно да знаете за пресните и сушени билки и подправки!

Научете повече за света на билките и подправките!

За жени и мъже: Направете си страхотен крем за бръснене от билки

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар