Никак не ви върви в работата? Прочетете тези съвети как да отстраните причините за това

Характерът и поведението ни са от изключителна важност за професионалния напредък.

Затова не е лошо да си задаваме въпроса на какво ниво сме по тези показатели, дали нямаме неприятни навици или неприемливи прояви на характера, които е добре да коригираме своевременно. Ето нещата, за които трябва особено да се внимава!

Кариерата

Кариерата

Нереалистични обещания

Често ли се изкушавате да обещавате на шефове, колеги и клиенти да изпълните всичко, което желаят, и то в много кратки срокове? И най-вероятно, когато приемате тези нереалистични ангажименти, искрено вярвате, че ще се справите. Какво се случва обаче – вие полагате много усилия, за да успеете и когато с малко закъснеете спрямо уговорения срок – все пак сте доволни, че сте изпълнили нещо почти невъзможно. Но отсрещната страна е очаквала да спазите съвсем дословно обещанието си. Научете се да бъдете реалисти и да не се нагърбвате с невъзможни срокове и задачи. Все пак, не се презастраховайте, като поемате малко ангажименти или разтегляте изпълнението им във времето, за да не ви вземат за мързеливи или некомпетентни.

ГОЛЯМ БАНЕР ЗА ПО КРАСИВИ

Страх от промени

Тревогата от неизвестното и новото пречи на развитието ви като професионалисти. Тя се крие зад прословутата фраза: „ама ние винаги сме го правили по този начин“. Според проучване обаче е потвърдено, че най-успешните служители са тези, които са отворени към новостите и бързо се адаптират към всяка ситуация. Харесва ви, или не, но всичко се променя и плуването срещу течението не е ефикасно решение.

Застой

Кога беше последният път, в  който целенасочено придобихте  нови знания и умения? Ако не помните, може би сте изпаднали в застой, а това е доста рисковано. Но колкото и добър специалист да сте, развитието е наложително, особено в бързо променящия се технологичен свят. Направете инвестицията в знания и умения свой професионален приоритет,  наред с важните ежедневни задачи.

Ниска емоционална интелигентност

Ако не умеете да се държите възпитано и толерантно с хората на работното ви място, и разбира се – с бизнес партньорите и клиентите, то едва ли ще се задържите дълго в службата, дори и да притежавате солидно образование и завидни професионални умения. Голям проблем е, ако не умеете да скривате емоционалните си състояния от колегите си, не е хубаво всички да разбират, кога сте отегчени, уморени, замислени в нещо, което може да се определи като глупаво и т.н. Не е добре за кариерното ви развитие, ако не сте се научили да овладявате гнева си и леене избухвате. Лоша шега могат да ви изиграят и пренебрежението на колегите, неуместните прекъсвания на техни изказвания, несъобразяването с останалите, прекалената резервираност и др.

Напомпано его

Добре е за кариерата ви да сте успешни и уверени, но е опасно, ако се чувствате велики и незаменими и надценявате реалните си способности. Никога не се подвеждайте от идеята, че успехът ви  е в кърпа вързан и не се оставяйте да лежите върху стари лаври.

Нямате представа за „голямата картина“

Ако сте прекалено съсредоточени в конкретните си ангажименти, може да загубите визия за ситуацията в по-мащабен план. Нека в приоритетите ви са не само изпълнението на ежедневните задачи, но и осмисляне на целите ви за по-дълъг период от време. Никога не губете от поглед „голямата картина“ на живота си, за да може своевременно да нанасяте корекции в професионалния си път

Подмазване

Нерядко се срещат и служители, които смятат, че пътят към успеха е в правенето на мили очи и подаръци на началниците. Подмазването обаче е неуважително отношение, изградено върху личен интерес, а не върху признанието за нечии способности и достижения. Всъщност подмазвачите се опитват да напреднат чрез подхранване на егото на шефа, а не чрез реални усилия, умения и способности. Това може да е много дразнещо за останалите колеги (а нерядко и за самия началник). Не забравяйте, че в дългосрочен план нищо не може да замести реалните ви професионални заслуги, така че – стремете се да имате повече такива.

Негативизъм

Всеки има моменти, когато е по-немотивиран или е в лошо настроение, но внимавайте да не заразите и останалите с негативния си поглед върху живота. Шефът ви все пак ви е наел, за да му вървят нещата и да улеснявате работния процес, а не обратното! Хората, които често са в лошо настроение и непрекъснато се оплакват на работното си място, правят изпълнението на служебните задачи по-тежко – не само за себе си, но и за колегите си.

Създаване на интриги

Да полагате усилия за пълноценни отношения с хората на работното ви място е прекрасно, но избягвайте да провокирате конфликти между колегите си, да избирате нечия страна, да подливате вода, да разпространявате слухове и т.н. Нередно е всичко, което включва дебнене и шушукане зад гърба на останалите, или пък би ви поставило в неудобна ситуация, ако излезе наяве.

И все пак, ако допуснете гаф в службата, не бързайте да си налагате сами присъда и да считате, че това е краят. Една грешка рядко може да доведе до фатални последствия. Но отчитайте поведението си и ако е било неправилно, положете усилия да се поправите.

ТЕСТ – Ставате ли за началник?

Как просто и ефективно да научите чужд език? 10 съвета на един човек, който знае 16 езика

ТЕСТ – Каква работа е подходяща за вас?

Така не се прави на работното място!

Правилно ли търсите работа?

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар