Прекалената хигиена е автоагресия

Няма две мнения: човек е длъжен да се грижи за личната си хигиена не само по здравословни съображения, но и в знак на уважение към околните

хигиена
Това важи още повече в пубертета, когато притокът от хормони засилва телесния метаболизъм.

Внимавайте обаче детето ви да не прекрачи тънката граница между разумна хигиена и вманиачаване. Започне ли да се къпе по няколко пъти на ден и да се облива с парфюми, това може да е знак, че има проблеми. „Прекалената хигиена е една от многобройните форми на автоагресия. Макар и да е по-социално приемлива от срязването на кожата на ръцете например, тя издава същото – че тийнейджърът е бил наранен от някого, няма сили да си отмъсти и обръща целия си гняв срещу самия себе си“, обяснява френският психоаналитик Жан-Шарл Бушу. Непрестанното къпане дава на юношата измамното усещане, че контролира поне тялото си.

За да засили това чувство, обикновено той спазва строги ритуали във всяка друга своя дейност – хранене, учене, лягане за сън. Изпълнява ги толкова прецизно, че нагажда цялата си програма спрямо тях. Това неизбежно се отразява на социалния му живот.

Както при всеки проблем, трябва да лекувате не симптомите, а първопричината. Психоаналитикът препоръчва да подхванете отдалече разговор на тема, която подозирате, че би могла да засяга сина или дъщеря ви. Обсъдете например вестникарска публикация или филм, свързани с побой, изнасилване, кражба, психически тормоз.

В зависимост от реакцията на детето може да се досетите какво го измъчва. Колкото повече отбягва обсъждането на някой въпрос, толкова по-сигурно е, че именно това е болната тема. Не настоявайте веднага да ви разкаже какво се е случило. Ако методично прилагате подхода в продължение на месец-два, е почти сигурно, че юношата сам ще пожелае да проговори. Решете проблема в зависимост от сложността му, като при нужда се обърнете към специалист.

Не мислете обаче, че тийнейджърът ще спре да се къпе по 5 пъти на ден, след като приеме случилото се.

За да се отърве от манията, ще трябва да направи онова, от което най-много се страхува – да се замърси. Насърчавайте го например да.сади цветя на балкона или в градината, за да докосва пръст. Нека като начало да ограничи къпанията до две на ден, после да ги сведе до едно.

Същевременно трябва съзнателно да започне да нарушава и другите си ритуали.

Постарайте се да му давате все повече свобода, за да не му остава време да се за-седява в банята. Срещите с приятели, посвещаването на хобита и изобщо всички положителни преживявания извън дома постепенно ще го освободят от зависимостта, която е развил към собственото си тяло, пише „Всичко за семейството“. Проумее ли, че не е бил виновен за случилото се, ще спре да се самонаказва.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар