Укротете темпераментния юноша с изкуство

Родителите обикновено насърчават заниманията с музика, рисуване или театър, защото те имат най-вече положителни ефекти върху тийнейджърите

тийн изкуство
Най-важният е, че се развива определен талант, който по-късно би могъл да се превърне в професия за порасналото момче или момиче.

Извънучилищните занимания са идеален начин тийнейджърът да завързва нови познанства, и то с хора, с които споделя една и съща страст. Обикновено те прерастват в трайни приятелства.

Когато играе театър или свири, юношата почти няма време да мисли за глупости, а това е жизненоважно на неговата възраст. Заниманията с изкуство възпитават качества като точност, отговорност, умение да се работи в екип, гъвкавост на мисленето, които са полезни цял живот.
Само че има и обратна страна.

Проучване на психоложката Лора Йънг от Бостънския университет доказва, че 13-19-годипшите, които съзнателно развиват артистичните си таланти, са по-склонни към депресия от останалите си връстници. Те по-често страдат от хранителни разстройства, проблеми със съня, трудности със съсредоточаването. Тези симптоми се наблюдават почти два пъти по-често при момичетата, отколкото при момчетата.

Основната причина за това е перфекционизмът. Всеки от тези тийнейджъри иска да бъде най-добрият в изкуството, на което се е посветил, но първото място е само едно. Ето защо разочарованията са по-скоро правило, отколкото изключение.

Хроничната умора също си казва думата. Клубовете по интереси се организират в извънучилищно време, често поглъщат уикендите, така че младежите рядко имат време за физическо и психическо възстановяване.

Към занимания с изкуство са склонни хора, които са общителни, будни и наблюдателни. В резултат на това мозъците им обработват повече информация, отколкото тези на повечето им връстници, което допълнително ги уморява. Те са особено чувствителни и състрадателни, склонни са да поемат върху себе си чуждата болка и това често ги прави тъжни.

При голяма част от артистичните занимания външността е много важна. А не всеки тийнейджър има безупречна фигура и привлекателно лице. Неуспешните опити за отслабване и отчаяната битка с акнето също водят до разочарования.

Как да постъпите, ако вашето дете иска да се занимава с изкуство? В никакъв случай не го спирайте, съветва Лора Йънг. Задължително обаче го дръжте под око. Установите ли, че става все по-тъжно и нервно, по всяка вероятност новото хоби не му понася, пише „Всичко за семейството“. Деликатно го пренасочете към нещо друго.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар