Техники и тактики за работа с вентилаторна фурна

Ако фурната ви е старичка, сигурно често ви се случва да местите тавата нагоре-надолу, за да може ястието да се опече равномерно

фурна
А за печене на две или три нива може само да си мечтаете. Фурните с вентилатор отстраняват тези недостатъци на класическата фурна, макар че и тя работи на принципа на конвекцията. Само че на естествената конвекция, която се получава когато едновременно работят горният и долният реотан.

При вентилаторните печки с понятието конвекция се обозначава специфичен режим на работа, при който благодарение на включения вентилатор въздухът циркулира постоянно във вътрешността на фурната.

Колкото по-ефективно използвате конвекцията, толкова по-добре ще готвите. Много домакини обаче не ползват вентилатора на фурната си или го включват само в редки случаи. Вярно е, че тези фурни работят и без вентилатор, т.е. пекат по традиционния начин. Но вентилаторното печене има ред предимства.

Първото е равномерно изпичане на продуктите от всички страни. Второто е по-бързо достигане на зададената температура, по-бързо проникване на топлината в дълбочина на ястието и съответно – по-ниски температури. Всичко това съкращава времето за готвене и спестява ток. За сметка на постоянната циркулация на горещия въздух из цялото пространство на фурната става възможно и печенето на няколко ястия на две или три нива.

Добре е да опознаете всички възможности на конвекторната фурна и да ги използвате. Ще ви помогне ръководството за експлоатацията й, което трябва да прочетете внимателно. Може да комбинирате вентилаторния режим само с горно или само с долно нагряване, има фурни с грил, който също работи при включен вентилатор, има и такива с режим за размразяване с вентилатор.

Важно е да знаете, че при включен вентилатор температурата на печене трябва да се намали с 15-20 градуса (или с колкото пише в книжката на уреда) спрямо изискваната в рецептата. При едновременно печене на две ястия едното се слага на дъното на фурната, другото – на скарата в средата й.

При режим на горно и долно нагряване плюс вентилатор печенето е по-интензивно. Подходящ е за готвене в големи тави и на голямо количество продукти, на едри късове и парчета. Той изпича равномерно отвътре и отвън птици, агнешки бутчета, парче свинско, гювечи. Режимът обаче не е препоръчителен за омлети на фурна и белтъчни теста, които не обичат конвекция.

Само долно нагряване с включен вентилатор е добър избор за финално до-пичане на кексове и ястия в плитки форми, на по-трудно бухващи печива. При този режим се получава добре опечена коричка отдолу и сочна вътрешност. Само горно нагряване с включен вентилатор се използва за равномерно опичане на ястия, които трябва да имат по-препечена коричка отгоре, например мусаки, запеканки, лазаня.

Стара истина е, че трябва да опознаете печката си, за да готвите добре с нея, затова не се колебайте да експериментирате с вентилираното печене.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

1 коментар

  1. BGR says:

    Здравейте! Много полезна статия. Поздравления! :)

Добавете коментар