Защо найлоновата торбичка ще надживее и внуците ви?

В колко дървета е опакован хамбургерът ви и какво още не знаем за опаковките и съдовете за еднократна употреба?

Найлоновата торбичка

Найлоновата торбичка

Мит 1: Хартиената опаковка е напълно безвредна

Да, при естествени условия хартиената опаковка се разлага за 2 години в почвата и не нанася вреди на околната среда. Но хартиените чаши за кафе със специална облицовка (която се прави от нефтени продукти) могат да предизвикат алергична реакция при някои хора. Затова напоследък в света се използват все повече чаши и опаковки от други биоразградими съставки – например от остатъчни фибри след пресоването на захарна тръстика,които са и екологични.

Мит 2: Заради всяка хартиена чашка изчезва по едно дърво


За производството на повечето хартиени опаковки се използва целулоза, която се добива от дървесина. Това е факт, който обаче не е чак толкова печален. Средно от едно дърво се получават около 58 кг хартия (например като листове формат А4). Освен това много заводи работят с вторични суровини, като всъщност преработват използвана хартия и картон. Ако въпреки всичко ви е жал за дърветата, насочете се към все по-навлизащите опаковки и чаши от тръстика. Или от бамбук, който е бързо възобновяващ се материал – за денонощие стъблата му могат да израснат с 10 см.

Мит 3: Полимерите, от които се произвеждат някои опаковки, могат да предизвикват различни заболявания

Пластмасата в чист вид е крехък материал. За да е по-стабилен, към него се добавят стабилизатори. Те правят пластмасата по-здрава, но и по-токсична. Ала преди да пуснат определен материал в масово производство, учените правят десетки тестове. Ако се спазват всички правила на производството и експлоатацията, пластмасовата опаковка ще е безвредна. Все пак не затопляйте храна и не охлаждайте на­питки в пластмаса без специална маркировка.

Мит 4: Еднократната опаковка може да се мие и използва отново

Всъщност еднократните опаковки именно затова се наричат така, защото наистина трябва да се използват само веднъж. Високата температура, продължителният контакт с храната, кислородът и UV лъчите подпомагат стареенето на полимерите. Резултатът е, че в тях се образуват канцерогенни вещества, пише Здравен журнал.

Мит 5: Безвредни опаковки не съществуват

Повечето пластмасови опаковки наистина се произвеждат от биоинертни материали, които не се разлагат в природата. За стотина години те могат да се разпаднат на молекули, но тези молекули ще продължават да тровят природата. Има обаче пластмаси (засега се произвежда малко количество от тях) от биоразградими материали – наричат се биопластмаси. В естествени условия те се разлагат на въглероден диоксид, вода, биомаса и т.н. Ако в целия свят се премине на такива пластмаси, няма да има проблем с тоновете боклук на Земята, които сега се виждат дори от Космоса. През 30-те години на миналия век Хенри Форд имал намерение да произвежда полимери от соя. Не се получило, но 50 години по-късно неговата мечта станала факт – първите полимери се появили. Днес има над 100 различни вида. Един от първите е полимерът на базата на нишесте. Той се разлага лесно и бързо в природата, а и струва сравнително евтино. Сега такива пластмаси се произвеждат по цял свят. Има още един клас биопластмаси – полиестерите, които се изработват от различни микроорганизми. Те се разлагат напълно и са универсална опаковка. От 2000 г. в САЩ на базата на поликапролактон (PCL) с добавяне на необходимия катализатор за разграждане произвеждат полимерния опаковъчен материал TONE. От него се правят чували за събиране на боклук. Тези пакети се разграждат веднага, след като попаднат на бунището (под въздействието на микроорганизми, вода, соли) на молекули на безвредния за природата и човека капролактон. Последното постижение в областта на биоразлагаемите полимери е термопластът Biopol, който се прави от захароза. Под въздействието на водата, той се разлага достатъчно бързо – в рамките на 6 до 36 седмици.

От какво се правят пластмасовите опакoвки?

Полистирол (PS)

Опаковките от този материал са предназначени за студени хранителни продукти. При нагряването на такава опаковка се отделя стирол – канцерогенно ароматно съединение.

Полипропилен (РР)

От него се правят кутии за храна и чаши за напитки. Полипропиленовата опаковка не променя свойствата си дори при нагряване до 150°С.

Поливинилхлорид (PVC)

Този материал е способен да отделя отровния винилхлорид, но въпреки това се използва за производството на кутии. Избягвайте опаковки с надпис PVC!

Направете си билкова градина в саксии

16 начина да живееш на зелено и да пестиш от това – Как да произвеждаш по-малко отпадъци?

16 начина да живееш на зелено и да пестиш от това – Как да се храниш по-здравословно?

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар