Само за жени шофьори! Това са вашите пропуски при шофиране!

Ти лайф за Лекува

Зад волана, както и в живота, съвършени хора няма. Вижте кои са най-често грешките, които се допускат от жените шофьори и помислете дали не трябва да подобрите уменията си.

jena shofiorНе следите достатъчно пътната обстановка

Разсейването по време на шофиране е причината за голям процент от пътните инциденти. Мобилните телефони са основният „виновник“ за загубата на концентрация. Мислите си, че всичко е наред, защото сте със слушалки?! За съжаление, не е – ръцете ви не са ангажирани, но съзнанието ви – да… с разговора, който водите по телефона. А що се отнася до писането на съобщения по време на шофиране – според експертите това е толкова рисковано, колкото и да седнете зад волана, след като сте употребили алкохол.

Фокусирате се върху грешна част от шосето

Когато пътувате по непознат път и не знаете точно накъде трябва да карате, най-вероятно обръщате основно внимание на знаците, указващи дестинациите и километрите до тях… Това обаче е доста рисково поведение, защото всичко, което ви разсейва от ставащото непосредствено пред вашия автомобил, може да доведе до инцидент. Ако не сте сигурни кога и накъде трябва да завиете, по-разумно е да отбиете встрани от шосето и да се ориентирате, като използвате карта или GPS.

Твърде късно проверявате дали са напомпани гумите

Светването на сигналния индикатор на таблото за ниско налягане на въздуха в гумите е знак, че вече е късно за проверката на състоянието им, която е добре да правите редовно. Ако все пак светне въпросната лампичка, непременно отбийте от пътя и огледайте гумите. Ако са почти плоски, в никакъв случай не продължавайте, опасно е. Ако са само поомекнали, карайте към най-близката бензиностанция и ги напомпайте. Имайте предвид, че когато гумите ви са меки, не само че автомобилът ви харчи повече гориво, но и по-трудно ще направите нужната маневра в случаите, когато се изискват бързи реакции, за да се избегнат инциденти на пътя.

Не полагате усилия да подобрите уменията си за паркиране

Не се притеснявате особено от това, че не можете да ситуирате колата си успорсдно на тротоара и на необходимото разстояние – както от бордюра, така и от другите возила… Не се успокоявайте, че това е само „козметичен“ проблем. От една страна, ако колата ви не е добре разположена на местата, предназначени за паркиране, тя може да възпрепятства движението на останалите превозни средства или на пешеходците. А от друга, ако прекалено често ожулвате гумите в бордюрите, рискувате те скоро да се спукат. Така че не пренебрегвайте проблема, а отделете време за „сухи тренировки“ – ако се налага, помолете някой по-умел от вас да ви помогне.

Не вземате навреме мерки при дъжд

Много пътни инциденти се случват заради късно съобразяване с обстановката при дъжд. Всички знаем, че мокрите пътища са опасни и трябва да се шофира по тях със съобразена скорост. Но малцина са наясно, че именно в първите десет минути от началото на дъжда състоянието на шосетата е най-предразполагащо към инциденти и съответно не намаляват скоростта навреме.

Не включвате мигач, когато е необходимо

Сигурно на всеки се е случвало да подаде звукова сигнализация за предстоящ завой, който смята да направи и… след това да установи, че всъщност не това е посоката му? В този случай най-лошото, което можете да направите, е да не завиете, накь дето сте указали с мигача. Тогава има опасност шофьорът на колата зад вас да не успее да отреагира навреме и да предизвикате инцидент (представете си, че е решил да ускори, когато е видял, че колата пред него ще завива… и ако не го сторите, може буквално да връхлети върху вас). Много често пътни произшествия се случват и заради ненавременно подаден мигач. Ако включите светлинната индикация точно преди да направите маневрата, околните шофьори може да не успеят да реагират адекватно, а ако дадете мигач твърде рано, колегите ви на пътя може да решат, че сте се объркали и всъщност няма да завивате…

Колата не ви е по мярка

Не мислете за купето на автомобила като за универсално. Съвсем не е валидно правилото „един размер пасва на всички шофьори“. Нали именно затова седалките и облегалките са конструирани така, че да можете да променяте местоположението им. Някои шофьори обичат да са плътно до волана, но е добре да се оставя разстояние от около 20-25 см между кормилото и водача, за да може, при нужда, да се издуе въздушната възглавница. Препоръчва се и предпазният колан да минава точно по средата на гърдите, а върхът на облегалката за глава да опира в горната част на черепа – това е важно не само за осигуряването на комфорт, но и за предпазване от тежки травми при евентуална катастрофа.

Не умеете да поддържате автомобила

Да имаш кола не е като да си купиш тостер все пак… Много е важно автомобилът да бъде в изправност, а това включва редовна подмяна на маслото му и ремонтиране на различни части от него при необходимост. Добре е да заделяте редовно, може й всеки месец, някаква сума настрани, с която да обезпечавате възникналите спешни поправки по колата. В крайна сметка, дори и да не се наложи да посетите автомобилен сервиз, ще имате пари настрана, което винаги е добре дошло.

Топ 5 коли на модерните жени

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар