Автокино и у нас! Вижте какво предстои!

Ти лайф за Лекува

Първото автокино в България ще тръгне на път из страната на 6 април. Тогава ще е и премиерната прожекция, на която ще се порадват варненци. Мястото, където ще се случи магията, пък е Морската градина, като организаторите са подбрали алея с изглед към морето, пише в. „Телеграф“.

Във всеки следващ ден от месеца автокиното ще пристига в нов град и така в цели 25 града – Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Русе, Свищов, Велико Търново, Габрово, Троян, Ловеч, Плевен, Враца, Видин, Монтана, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Казанлък, Сливен, Ямбол и Бургас.

„Вчера ни се обадиха и от Стара Загора и много искат да се включат в инициативата, така че започваме работа по организацията“, хвалят се младежите, заели се със сложната задача. Във всеки град ще има по три прожекции – от 20, от 21,30 и от 23 ч. Така ще може максимален брой хора да се порадват на усещането да гледат филм от колата си. В центъра на прожекциите ще са нови български ленти, класики от родното кино, както и avtokinoевропейски филми.

„Обмисляме възможността и за американско кино, но със сигурност ще е в много малки проценти“, категорични са организаторите.

Все още не са ясни точните места, на които ще се строяват автомобилите, но максималният брой на превозните средства трябва да не превишава 50.

„В голяма част от градовете големите търговски центрове искат да приютят автокиното на паркингите си. В други преговаряме с общините за отворени пространства, които ще са подходящи за идеята“, обясняват разпалено организаторите.

„В Бургас ще е може би най-романтично, защото ще сме на пристанището“, допълват с ентусиазъм те.

Билетите за прожекциите ще са по 9 лева, а за ученици и пенсионери по 7, като пропуските са за човек, а не за автомобил. Съветът на организаторите е да няма повече от двама човека в колите, защото на тези на задната седалка ще им е доста трудно да виждат. Освен това младежите са помислили и за децата в неравностойно положение, поради което във всеки град има по 20 безплатни билета за тях. Всъщност най-интересната част за всички, които не са имали щастието да идат на автокино, е, че прожекцията ще се проведе независимо от времето. Звукът ще идва директно от уредбата на автомобилите, все едно слушаш радио. Честотата, на която ще предава киното, пък ще бъде написана на билетите.

Идеята се ражда още през декември в главите на няколко варненци. Те попадат на интервю на аниматора Димитър Петров, който наскоро извади на бял свят анимационната лента „Българ филмът“. В него той обяснява, че му е изключително трудно да разпространи филма си, въпреки че е направен специално за българския нрав и култура и са използвани всички родни фолклорни мотиви. Групата от Варна веднага решава, че ще помогне по някакъв начин на Димитър, и идеята за автокино идва напълно логично в съзнанието им. Три месеца по-късно те вече са абсолютно готови да стартират амбициозния си проект. Билетите бяха пуснати в началото на седмицата, но едва два дни по-късно местата за София бяха разпродадени, а в няколко други града останаха само половината места.

„Интересът е небивал. Хората ни се обаждат от много места, за да ни благодарят, поощрят и да попитат как да ни помогнат. Все пак в списъка има и места, където няма никакво кино, така че за тях е събитие“, коментират организаторите. Именно интересът на хората ги кара да планират и майска обиколка. „Ще повторим прожекциите в градовете, като ще ги посетим на същите дати, на които сме били и първия път, но този път през май“, гарантира екипът зад идеята автокино.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар