Задоволете интереса на детето с интересни опити у дома

Ти лайф за Лекува

Как се получават дъждовните капки? Защо цветята се хранят с вода и увяхват без светлина?

дете наука опит Тези детски въпроси си имат сериозни научни обяснения. Няма да ви е лесно да ги преведете на достъпен език, но пък ще бъде много забавно, ако ги илюстрирате с експерименти и научни опити.

Може да покажете в домашни условия как се образува дъждът. Налейте в трилитров стъклен буркан вряла вода. Сложете няколко кубчета лед на поставка над съда. Въздухът в буркана се качва нагоре. Водната пара образува облак, който щом се охлади, отново се превръща във вода – капки, които падат надолу и се получава дъжд. Същото нещо се случва и в природата.

Открийте формата на водата. В чаша налейте вода, а в друга поставете топче. Фокусирайте вниманието на детето към това, че течността приема формата на чашата, а топчето си остава кръгло. След това прелейте водата в дълбока чиния, в друга такава преместете топчето. Насочвайте го към извода, че водата сама по себе си няма форма, а приема формата на съда, в който се намира. А какъв е вкусът й? Налейте вода в 4 чаши. В едната прибавете сол, в другата -захар, в третата – лимонов сок. Нека детето отпие и от 4-те и да сподели какъв е вкусът. От собствения си опит то ще разбере, че разтвореното във водата вещество й придава вкус, иначе тя самата няма вкус.

Лесен опит от биологията разкрива защо растенията изсъхват без светлина. Нека детето да изреже от хартия дребна фигурка и да я залепи с тиксо върху листо на стайно цвете, изложено на пряка слънчева светлина. След една седмица помолете малкия учен да я отлепи. Това, което ще види, е изсъхнало петно с формата и размерите на фигурката. Изводът е ясен – без светлина листата пожълтяват и изсъхват.

Детето добре знае, че откъснатите цветя трябва да се натопят във вода, за да не увехнат. Може да затвърдите това с атрактивен опит. Налейте вода в три вази. Във всеки съд я оцветете с различна кулинарна боя – червена, синя, жълта. Сложете във вазите бели цветя, като преди това сте потопили стъблата им в топла вода и сте ги подрязали с нож под ъгъл около 45 градуса. След няколко часа ще наблюдавате чудото -разноцветни цветя.

Много впечатляващ е и химическият опит за образуване на кристали. В стъклена кана пригответе наситен разтвор на сол. Това означава при добавяне на ново количество сол тя да не може да се разтвори. Пуснете в каната рамка или окръжност от тел. След 3-4 дни по нея ще се появят красиви кристали.

Открий нишестето. Покажете на детето, че бялото нишесте при взаимодействие с йод се оцветява в тъмносиньо. На базата на това знание дайте възможност на малкия изследовател да открие кои продукти съдържат нишесте. Може да предоставите за проучване парче хляб, суров картоф, кисело мляко, сварен яйчен белтък. Достатъчни са само няколко капки йод.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар