Това са най-полезните билкови растения за готвене!

В много кухни по света се използват билки за приготвяне на вкусни ястия.

bilki gotveneВ зависимост от продуктите, които ще приготвяте има различни билкови вкусове и миризми, които пасват към тях. Освен това те са много полезни не само за стомаха, но и за здравето на организма като цяло. Ето някои билки, които трябва да използвате за готвене.

1. Босилек

Босилекът добавя сладък мирис и вкус на храната и също е богат на хранителни вещества. Това е билка, широко използвана в средиземноморската кухня и върви добре с макаронени изделия, спагети и доматена супа. Дори една скучна обикновена супа може да добие невероятен вкус, като добавите босилек.

2. Mента или джоджен

Ментата и джодженът са от едно семейство и са много освежаващи билки. Тя също има невероятен аромат и може да се използва за направата на салати и сосове. Един стрък мента в домашната лимонада може да я направи още по-привлекателна. Ментата може да се консумира сурова върху сандвичи, а също да се добавя към яхнии от картофи и боб.

3. Розмарин

Розмаринът е много ароматен и има много остър мирис, което го прави добър избор при готвене на телешко или свинско месо. Понякога се слага малко и в супи с месо.

4. Риган

Първото нещо, което ни идва на ум при приготвяне на пица или лазаня е риган. Това е ароматна билка, която има много типичен вкус, допълващ равнодушното присъствие на сиренето.

5. Кориандър

Кориандърът е едно много полезно и лековито растение, което се използва масово в съчетание с най-различни храни. Най-много се добавя при приготвяне на сосове и заливчи към макаронени изделия или се съчетава с ястия от ориз.

6. Магданоз

Магданозът е най-използваната билка, защото преви ястието изключително свежо и няма натрапваща се миризма. Той се включва при готвене на всички ястия, които помагат за отслабване. Слагайте го в салати, добавяйте го към супи и яхнии и правете много полезни напитки в блендера от всякакви зеленчуци с магданоз.

 

Можете да изберете билки, които допадат на вашия вкус и да ги използвате щедро, когато готвите. Това ще подобри храната и ще я направи още по-здравословна. Българската природа ни дарява с необятно разнообразие от всякакви билкови растения, като най-много използваме чубрица, копър, сминдух и много други.

 

Много вкусни кифлички и мъфини с билки!

Магазин за красота и здраве

Прочетете още: