Колкото повече приказки четете, толкова по-възпитано ще е детето!

В приказките се крие огромен потенциал за развитието на детето

приказки Четенето на приказки от ранна възраст стимулира проговарянето, обогатява речниковия запас, спомага за изграждане на здрава ценностна система, провокира креативността, ускорява научаването на буквите. Колкото по-пълноценно приказките присъстват в живота на детето, толкова по-добре ще се отразят на цялостното му развитие.

Първите книжки в детската библиотека трябва да са богато илюстрирани. Малките възприемат текста в пряка връзка с изображенията. Картинките допринасят повече за разбирането на съдържанието, отколкото словесното описание. Желателно е да четете артистично, като преправяте гласа си и сменяте интонацията, за да оживите различните персонажи. Ако детето ви е по-чувствително и лесно се впечатлява, „страшните“ епизоди четете с равен тон, а не изразително. След като затворите последната страница, предложете на малкия слушател да нарисува илюстрация към текста – любимия си герой или епизод. Други варианти са да моделира фигури с пластилин или заедно да разиграете домашен театър. Тези занимания позволяват на детето да вникне по-дълбоко в смисъла на приказката, да изрази собствените си емоции и да развиете талантите си.

Често малките момичета и момчета се пристрастяват към определен текст и настояват да им се чете всеки ден. Дори го научават наизуст дума по дума. Специалистите имат обяснение за това. Те твърдят, че овладявайки напълно текста, децата започват да правят по-ясна връзка между илюстрациите и епизодите, които те изобразяват. Този процес изисква време и според психолозите именно той стои в основата на препрочита-нето. Когато детето предварително знае какво ще види и ще чуе след обръщането на следващата страница, се чувства уверено. И изпитва голямо удоволствие, което идва от усещането, че разбра текста. Така то само си изгражда добро самочувствие. А ако на вас ви е омръзнало всеки ден да разлиствате една и съща приказка, разнообразете заниманието, като експериментирате със стила на четене – по-бързо или по-бавно, по-сдържано или по-експресивно, може да промените или дори да размените гласовете на героите. Даже правете грешки, за да разберете дали детето внимава и доколко е запомнило текста, пише вестник „Всичко за семейството“.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар