Какъв цвят да бъде стаята на бебето?

Ти лайф за Лекува

Много научни изследвания доказват, че цветовете въздействат на настроението и емоциите ни

дете стая Тяхното влияние е по-силно върху децата, тъй като те са по-чувствителни и емоционално крехки. Според проучванията някои багри имат свойството да стимулират концентрацията, други предизвикват активност. Ако знаете какво е въздействието на отделните цветове, ще можете да оформите интериора в детската стая според темперамента и потребностите на вашия наследник. Това не е съвсем проста работа, като се има предвид, че помещението изпълнява няколко функции – площадка за игра, място за учене, спалня. За да избегнете голямата шарения, специалистите съветват да се спрете на един цвят, който да е в хармония с чувствителността на вашето дете. Той ще доминира, а другите багри в стаята трябва да го допълват. В случай че наскоро сте приключили ремонта у дома и подходящата цветна нотка отсъства, бихте могли да я добавите под формата на декоративен елемент, аксесоар или играчка.

Червено. Това е първият цвят, който пеленачето вижда. Той предизвиква възбуда, активност и радостно чувство. Не е желателно да присъства в креватче-то и в близост до него, защото ще попречи на спокойния сън. Ако детето е раздразнително и нервно, избягвайте червения цвят в интериора на неговата стая.

Синьо. За разлика от червеното този цвят успокоява нервната система и спомага за добрия сън. Той неутрализира възбудата на по-импулсйвните деца. Счита се, че внушава съзер-цателност и дълбочина, тъй като е свързан с мисловната дейност. Ако искате да привлечете вниманието на детето към нещо определено – използвайте нюансите на синьото.

Жълто. Наред с червеното и синьото, този цвят привлича детето. Той предизвиква радост, но помага за по-добра концентрация и стимулира мисловната дейност. Жълтото балансира лесно възбудимите, нервни и неспокойни деца. То създава ведро настроение, но ако не е в комбинация с други цветове, може да доведе до преумора.

Оранжево. Включвайки в себе си червеното и жълтото, този цвят стимулира апетита, чувствителността, желанието за забавление. Той има важно значение за развитието на детето в ранна възраст, тъй като привлича вниманието със силата на червеното и го задържа продължително като жълтото. Използването му в детските стаи помага на малките момичета и момчета по-лесно и приятно да прекарат времето в самостоятелни игри и занимания.

Зелено. Тъй като се свързва с природата, жизнените процеси и растежа, този цвят внушава спокойствие и вдъхва надежда. Докато художниците го смятат за смес от синьо и жълто, психолозите му дават ключова роля, асоциирайки го с вътрешния баланс и инстинкт за самосъхранение. Зеленото разсейва негативните емоции и омиротворява, действа благотворно на деца с ниско самочувствие. Оказва положително влияние на стремежа за знания и стимулира учебната дейност. Желателно е този цвят да присъства във всяка детска стая. Ако обаче го използвате без мярка, интериорът ще стане прекалено монотонен и ще лишите детето от „ярки“ усещания.

Лилаво. Тъмнолилаво-то предизвиква тъга. Наред с черното то се смята за траурен цвят. По-светлите нюанси обаче създават чувство на спокойствие. Ако решите да използвате лилаво, нека то не доминира в цветовото решение на интериора, а да присъства като допълнение или акцент.

Розово. Този предпочитан от момиченцата цвят внася романтика и нежност. Той е символ на женската емоционалност и финес. С него не бива да се прекалява, защото въздействието му е прекалено силно.Бежово. Наред с другите нюанси от кафявата гама този цвят успокоява и създава усещане за комфорт. Действа благотворно на по-активните и енергични деца. Подобен ефект има и сивото.

Бяло. За кратко този цвят разтоварва и отпуска нервната система. На следващ етап предразполага децата към творчество.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар