Тези храни забавят процеса на стареене!

Ти лайф за Лекува

Можете ли да добавите няколко години към живота си като правите по-умен избор на храни? Да! 

При подходящо хранене можем да забавим стареенето и дори да се предпазим от болести, свързани с напредването на възрастта.

Зехтин

Преди четири десетилетия, изследователи от седем страни са направили проучване, което заключава, че мононенаситените мазнини в зехтина до голяма степен са отговорни за ниските нива на сърдечно-съдови заболявания и рак на гръцкия остров Крит. Сега ние знаем, че зехтинът съдържа и полифеноли, мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на свързаните с възрастта заболявания.

Кисело мляко

В Грузия има повече столетници на глава от населението от всяка друга страна. Твърди се, че тайната на дългия им живот се крие в това, че ядат много кисело мляко. Дали киселото мляко носи дълголетие – това не е доказано, но се знае, че е богато на калций и съдържа „добри бактерии“, които помагат за поддържане на здравето на червата и намалява честотата на свързаните с възрастта чревни заболявания.

Риба

Преди тридесет години изследователите започнали да изучават защо инуитите в Аляска не се разболяват от сърдечно-съдови заболявания. Причината, според учените, е извънредно голямото количество риба, която консумират. Рибата е богат източник на омега-3 мазнини, които помагат за предотвратяване на натрупването на холестерол в артериите и предпазват от нарушения на сърдечния ритъм.

Ядки

Изследванията на адвентистите от седмия ден (религиозна деноминация, която набляга на здравословния начин на живот и вегетарианска диета) показват, че тези, които ядат ядки живеят повече. Ядките са богати източници на ненаситени мазнини, така че те предлагат предимства, подобни на тези, свързани със зехтин. Те също така са концентрирани източници на витамини, минерали и други фитохимикали, включително и антиоксиданти.

Вино

Пиенето на алкохол в умерени количества предпазва от сърдечни заболявания, диабет и свързаната с възрастта загуба на паметта.  Червеното вино съдържа ресвератрол – съединение, което според изследвания върху животни, може да активира гени, които забавят стареенето на клетките.

 

Ретинол – най-добрата съставка против стареене на кожата!

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар