Знаете ли защо натуралните масла са толкова полезни за здравето?

Колкото и да е странно, но именно във високотехнологичния свят все повече се стремим към майката-природа

 

масло

И не ни привличат постиженията на генното инженерство, синтезът на ДНК, клонирането и други осъществени видения на писателите-фантасти. А все повече ни влече обикновеното и натуралното.

Ако по принцип не сте против естествените природни билкови лекарства, но не ви стигат сили и време да събирате билки, възползвайте се от козметичните масла, побрали в себе си цялата лечебна сила на растенията.

Сушенето и варенето са само примитивните начини за използването на лекарствените растения. Висшият пилотаж е приготвянето на есенции. Не става дума за настойки и отвари – това е душата или духът на растението. И извличането му е прецизен процес, където и най-малкото нарушаване на технологията може да доведе до загуба на жизнената сила. Ароматът, съставът и лечебната сила на есенциите зависят от множество фактори – започвайки от почвата, климата и мястото на отглеждането му, времето и начина на събиране и завършвайки с неговото съхранение и приложение. За. най-добра в света се смята например есенцията от лавандула именно от Англия, а канелената трябва да е само от Цейлон.

Докато есенциите се намират в растението, те постоянно циркулират от една негова част в друга в зависимост от времето на денонощието и сезона. Затова растенията, от които се извличат есенции, трябва да бъдат събрани в определена фаза на вегетация, в определено време и дори в определен час. И как да не си припомним средновековните, вещици, които отивали да търсят заветното коренче или цветче именно по пълнолуние, в полунощ или на кръстопът на три пътя? И след правилното приготовление обаче „душата .на растенията“ трябва да се предпазва от прекалено висока температура, светлина, въздух, влага, които могат да разрушат дори и най-съвършения шедьовър на природата.

Освен това тези безценни еликсири почти винаги са в много малки количества. За да се получи един грам розово масло, трябва да се „изцедят“ два килограма розови листенца. Но има и много щедри растения. Присъствието на етерично масло в портокаловата кора може да се види и с просто око. Вземете парченце кора и пръснете с нея над горяща клечка кибрит – капчиците етерично масло ще пламнат в огъня.

Много етерични масла могат да се получат и в домашни условия. Съществуват два прости метода. Първият е използването на 40 – 70-градусов спирт. Цветовете на растението се накисват в него, след това се филтрират. Вторият метод е настойката в горещо масло. Най-добре е да е зехтин или друго рафинирано масло, което да няма собствена миризма. В горещото масло се потапят листенцата и се оставят да киснат, след това се пресоват, а останалият разтвор се съхранява във флакони в хладилника, пише вестник „Феномен“.

Магазин за красота и здраве

Recent Posts

Добавете коментар