Свещта и нейното пламъче имат различни значение за различните народи

Ти лайф за Лекува

Тортата за рожден ден със запалени свещички, романтична вечеря на свещи, забавни восъчни фигурки, които ни подаряват на празници

свещ

Интересно защо дори във века на неоновите светлини не бързаме да се разделяме със свещта? Ако се замислим, ще разберем, че в нея има нещо удивително, защото светлината й е особена

Между светлината и тъмнината

Пламъкът на свещта успокоява, омагьосва, дарява надежда и чувство на защитеност. Практически във всички култури горящата свещ символизира духовния път, прозрение, както и победа на светлината над тъмнината. Само допреди някакви си сто години свещите са били неотменен атрибут на Рождество и Нова година. Електричеството по онова време вече шества по света, но хората продължавали да украсяват елхите със свещи. В Германия в течение на четири седмици преди Коледа точно по обяд запалвали свещи – всеки ден с една повече от предишния. Децата се разхождали с фенери и пеели: Там, на върха светят звезди, а долу, на земята, светим ние. А вечер поставяли горящи свещи на перваза на прозореца, за да могат пътниците да виждат пътя.

Тази традиция има древна история. В дохристиянската епоха хората смятали, че през ноември и декември тъмнината е максимално силна и свещите се палели, за да помогнат на Слънцето и силите на светлината да победят мрака.

Магическите свойства на свещите са известни дълго преди нашата ера. Знахари, влъхви, магьосници ги използвали за гадаене и ритуали. С времето хората забелязали, че свойствата на свещта зависят до голяма степен от нейния цвят. Така например белите свещи се използват за очистителни обреди и защита от врагове. Розовите са незаменими в любовните ритуали. Червените позволяват да се попълнят запасите от енергия и разпалват страстта. Зелените привличат успеха и финансовото благополучие. Пурпурните позволяват да се лекуват болести, а сините – да се разкрият необикновени способности. Черните свещи дълго имали лоша репутация, тъй като ги използвали сатанисти и други адепти на тъмните сили. Но някои екстрасенси са убедени, че именно тези свещи идеално подхождат за сваляне на уроки.

Интересното е, че в различни традиции свещта играе ролята на проводник между световете – именно затова я слагат в ръцете на починалия, за да може пламъкът да осветява пътя му в царството на мъртвите. Освен това свещта е способна да прогони демоните, така че те да не навредят на душата на починалия, пише вестник „Феномен“.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар