От днес – Лазаровден до Томина неделя (неделята след Великден) не се ходи на гробища и не се прави помен за починалите!

Ти лайф за Лекува

Някои хора ще кажат – „Това го знае всеки!”. Да, би трябвало да го знае всеки християнин, но

…нали не сте забравили, че в България доста време беше забранено ходенето на църква, а от това последствията са, че много хора не спазват църковните правила. Но явно и не искат да ги научат. Защото дори едно малко църковно календарче да прочетат и ще разберат кога не се ходи на гробища и не се прави помен за починалите. Свещи се палят само за здраве на живите. Във всички църкви мястото, където се палят свещи за мъртвите се закрива.

За всеобщото невежество също допринасят и разни писания по всякакви сайтове, които не ползват достоверни източници, а преписват или преразказват грешките, запазени като спомени от комунистическите години.

В Северозападна България – най-бедният район на целия Европейски съюз – спазват традиция да ходят на гробища на Великден. Е, това как ви се струва? Не искам да обиждам хората там, но да безпокоят душите на мъртвите на този ден означава, че те изобщо, ама въобще нямат връзка с християнството! После се чудят защо са бедни и нещастни – ами защото сте загубили връзка с вярата си! Защото сте се оставили да тънете в невежество и простотия, а от там – в бедност и мизерия! Защото продължавате да се кланяте на управници, да им сваляте шапка и да продавате достойнството си. А управляващите през последните над 20 години нарочно съсипаха системата на образованието, защото прост и неграмотен народ се манипулира по-лесно. По-умните и находчиви хора хванаха пътя още по на Запад.

За съжаление, едва ли тези, към които е насочена тази статия ще я прочетат! Просто, защото те не четат!

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

36 коментара

 1. Колеви says:

  Интересно, като сте такива християни, как си позволявате да обиждате толкова грозно беззащитните хорица? Кой ви каза,че в Северозападна България се кланят на управляващитр?Пълни измишльотини,като целия ви жалък сайт,използващ недостоверни източници ипреписващ грешшките на другите.Жалки сте!!!!!Държа да изтриете статиятаили

 2. Колеви says:

  Или да я поправите, като пишете по темата ,коятое отгоре, а не да плюете беззащитното население.Невежи долни !!

 3. Слави says:

  Точно така ,статията трябва да ни даде информация за традицията , а не да е съдник за действията на незнаещи хората ритуала и прочие.

 4. Kami says:

  Много точно и вярно е написаното! А коментиращите по-горе явно са от хората, за които се споменава! И как да не е вярно, че се се кланят на управници – това е единствения регион, в който от десетилетия управляват комунистически величия! В тези села и градове най-много са хората, които вземат пари, за да гласуват, ПОРАДИ КОЕТО НЕ ЗНАЯТ И ЗА КОГО СА ГЛАСУВАЛИ!
  Колкото и да не ви харесва – това е истината! Невежи, прости, малограмотни, недоучени – това е населението по тези села и градове!

  • Теодора says:

   И ти ,както и автора на тази „статия“ , нямате страх от Бог! По злобните изказвания ми става ясно,че за вас няма празник ,няма делник…няма мисъл ,глупостта е ваш господар бедни ми бездушни хорица…тъжно…мноого тъжно

   • Спасова says:

    А на мен ми стана ясно, че всички коментари на засегнати са точно тези, които се визират в статията! Е, хайде научихте нещо и вие – ОТ СЕГА НАТАТЪК НА ВЕЛИКДЕН НЯМА ДА ХОДИТЕ ПО ГРОБИЩАТА И ДА БЕЗПОКОИТО ДУШИТЕ НА МЪРТВИТЕ!!!

  • Veto it says:

   Prostata Spasova,koqto e izbylvala tezi pomii,e po-bedna I ot nai-bednite ,ne samo v Severozapada,a v tseliq svqt,na koito tejite zlobni I malodushni bezvernitsi takiva,koito vimesto da tvorite I pomagate, prosteete. I prechite

   • Спасова says:

    Вето, иди на лекар! Страдаш от тежък емоционален примитивизъм! Беден речник и неграмотност!

  • Росица Иванова says:

   Kami за жалост ти си едно ограничено момиче,което дори не знае къде е северозападна България!

 5. Рада says:

  Аз не виждам от какво се обижда „беззащитното население“. В статията няма обидни квалификации. Има факти, констатации и отговори. Но, както е казано на финала – тези, за които се отнася не четат!

  А подписалите се „Колеви“ – вие пък за какви се мислите, че ще казвате дали да се изтрие или поправи статията? Да не сте от ЦЕНЗУРАТА?

 6. anelia says:

  vij kakvo,ti iavno si mnogo styden i bezchystven chovek,ili po tochno BEZBOJNIK,ta az sam 45 godini v sofia i na vseki velikden ili predi tova se palnat grobishtata v cela sofia,ko mi govorish za severozapada,ta tam sa nai chestnite xora be ………………….iavno si izbivash kompleksite taka,ama ne po toi nachin

 7. човек says:

  Чудно ми е какви християни сте след като основният смисъл на статията е омраза и негативизъм към други ХОРА. Къде останаха смирението и покоя. Бъдете просветители. Бъдете светлината, която искате да проповядвате. Бог е любов. Не успях да я открия в целият текст. Замислете се!

 8. Ангел says:

  Анелия, ти първо да се научиш да пишеш, а след това се прави на много знаеща! Вярно е, че и в София (пише се с главна буква, селянко проста) се пълнят гробищата, но от такива като тебе! В статията пише – ПОНЕ ЕДНО ЦЪРКОВНО КАЛЕНДАРЧЕ ДА БЯХТЕ ПРОЧЕЛИ!

 9. Милена says:

  Тук явно коментират много засегнати непросветени люде! Откъде-накъде, човек, реши, че авторите искат да проповядват …каквото и да било! Авторите, съвсем очевидно, искат да провокират простичките хорица да се замислят – защо продължават да следват стадото…

 10. Efterpi says:

  Боже,какви коментари…………хора,вие които коментирате,прочетохте ли статията?Не виждам връзка между статията и вашите коментари-логична.Каква е тази черта в българина постоянно да критикува,да напада,да злобее.Имам чувство че сатаната е завладял България.

 11. http says:

  Е толкова не бях се смял скоро !!! Кви невежи , кви просветители и всички се карат :) и то заради религия , най-бутафорното нещо измисляно от човека избило милиони хора , направо ше ме убиете

 12. Соня says:

  Е , аз пък годпожо Спасова, още утре ще отида на гробищата да запаля свещичка. Не сте вие тази която да заповядвате дали да ходя или не! Това е личен избор , аз съм сигурна, че баща ми много повече ще се зарадва да отида, да му занеса цветенце , да запаля една свещичка, да му поговоря, отколкото да не стъпя там две седмици! А пък за статията просто нямам думи, за това, че хората са посещавали гробищата, когато не трябвало ,били бедни и нещастни ! Абсолютни глупости! Бедни и нещастни души са тези , които са написали тази статия.

 13. Росица Иванова says:

  Да Соня съгласна съм с вас!Няма сила и човек,които да ми кажа кога къде да бъда

 14. Спасова says:

  Цитат от ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР:
  Не се прави помен за починалите
  1. През първата седмица на Великия пост.
  2. От Лазаровден до Томина неделя.
  3. От Игнажден до Ивановден.
  Нали сте християни? Тогава недейте да безпокоите душите на починалите, ако ги обичате!

 15. Цанина says:

  Добре, че прочетох тази статия та да знам защо Северозападна България е нaй-бедния регион в ЕС :))

 16. veselina says:

  По – тъпа статия не бях чела :) Който когато има нужда и желание тогава ще ходи на гробищатаааааааааа. А тая която го е написала да гледа себе си и да не да не се прави на много религиозна и ерудирана че аман от философи!!!

 17. Светослав says:

  „Лука 6:37 Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте, и няма да бъдете осъждани; … Който греши и съди – ще бъде съден със същата мярка с която той съди.“

 18. vseedno says:

  kazano i dokazano:prostotiata hodi po horata ne po jivotnite.loshoto e 4e mnogo hora tragnaha po prostotiata. po-prosta ot tazi koiato e napisala tazi statia edva li ima.silno viarvashtata….hahahahaah,,, KOLKO SI JALKA

 19. д.слав says:

  На гроба са останките от хората които са починали. Не се кланяйте на останките, те принадлежат на майката Земя и тя ще си ги приеме с времето. Запалете свещ за тяхната душа във храм Божий! Дайте храна на гладен жив човек, който е във този свят, за да се помоли за душата на починалият Ви близък. Душите на починалите Ви близки са във вас и около вас! Останките от тялото не се хранят със вино и храна. Хранете душите им с молитва за упокой!

 20. Марина says:

  Да, вярно е, че в православния календар пише да НЕ се прави ПОМЕН, но не пише, че не трябва да се палят свещи за починалите и да се ходи на гробищата. Вие ходенето на гробищата само за помен ли го правите?

 21. michi says:

  „Не вдигайте костите на починалите“ Оставете мъртвите да почиват в мир! Не ги призовавайте, не ги привиквайте от техният свят! Това всичко са мъдростти на нашите деди. На какъв гроб ще отидете по празниците християнски, имат ли очи умрелите да видят мъката ви!?!?! Да усетят мириса на цветята които им носите да оценят запалената свещ!?!? Какво не направихте за тях приживе, та сега се опитвате да изкупите греха си със къшче хляб и насълзени очи. Живейте живота на живите! И оставете мъртвите в покой! Не се месете в делата Господни! Грешници!

 22. Вера says:

  Изключително грозно, злобно и нехристиянско. Къде пише, че не можем да идем на гробищата? Да се прави помен и да идеш на гробищата, да си прикадиш, да запалиш свещ, да кажеш някоя молитва…. откога е забранено. Ще горите в Ада за дето разпространявате и вие измислици!!!1!!!!

 23. Вера says:

  да с еправи помен и да идеш на гробищата е различно. разберете го!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 24. Петя says:

  Е, какво ще правите на гробището, ако не помен за починалите – това означава „да си прикадиш, да запалиш свещ, да кажеш някоя молитва…“ Точно това пише във всеки църковен календар, ама кой да чете! Затова и материал са ви поместили хората да вземете да научите нещо, а не да кълнете, като ви казват истината!!!

 25. д.слав says:

  О загубени душици, ще се моля за душите Ви! Да не сте Господ че, вие ще определяте кой ще ходи в рая или в ада.Ходите по гробища и кълнете! Осъзнаите се! Радвайте се на живота на тази земя! Оставете мъртвите в покой!

 26. michi says:

  Много е вярна статията! Недейте да кълнете, че се връща на децата Ви, а те не са виновни, че вие сте прости и невежи! Явно за някой от вас ада е на земята! И аз ще се моля за вашите души. Оставете Мъртвите да почиват в мир!

 27. Filipova says:

  Къде в Библията пише, че не трябва да ходя на гробища по Великден?

 28. Анета says:

  В Руската православна църква, в Грузинската църква и другаде първият ден след Великден, тоест Светли понеделник, е ден на починалите. Задължително всички отиват на гробищата, отслужват се панихиди, заупокойни литургии. Те уважават този ден повече от задушниците през годината. И това е съвсем логично – нима ще изключим починалите от пасхалната радост?

  • Спасова says:

   Идеята е, че душите на мъртвите трябва да бъдат оставени на спокойствие в тези дни. А какви са руските и грузинските обичаи, това нас не ни касае. Ние си имаме наш Свети синод, който издава църковните заповеди. Та там се казва, че в тези дни не се безпокоят мъртвите…

Добавете коментар